Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Arnstad: Ingen andre enn Listhaug selv som har skapt situasjonen

– Det er Sylvi Listhaug selv som har skapt situasjonen hun og regjeringen havnet i, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

Senterpartiets Marit Arnstad mener Syliv Listhaug ikke har skjønt sin konstitusjonelle rolle som justisminister. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi har stått i en svært tilspisset situasjon i Stortinget. Den situasjonen er det ingen andre en justisministeren selv som har skapt. Først ved å publisere et usant og tendensiøst budskap. Deretter ved å nekte å ta inn over seg at det var galt. Så til slutt ved å ikke takle situasjonen med en retrett i Stortinget, sa Arnstad fra Stortingets talerstol tirsdag.

Listhaug kunngjorde sin avgang klokka 08.00 tirsdag.

– Det var lenge et åpent og ubesvart spørsmål om statsråden bevisst og kalkulert la ut dette innlegget på Facebook, og visste at det ville bidra til konflikt og splittelse. Men jeg må si at hennes innlegg på Facebook i dag om sin egen avgang bekrefter at så var tilfelle. Hun mente åpenbart ingenting med den retretten som ble foretatt sist uke. Og i dagens Facebook-innlegg viser hun for alle at hun ikke har skjønt sin konstitusjonelle rolle som justisminister, sa Arnstad.

Les også Nationen på lederplass: Justisministeren har ansvar for å bekjempe høyreekstremisme. Da må tillit bygges. Splittelse må motarbeides. Sylvi Listhaug opptrer splittende, gang på gang.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener en statsråd er nødt til å stå til ansvar for det hun sier og gjør. Han sier Listhaugs avgang er en seier for majoriteten.

Det var Moxnes som fremmet mistillitsforslag mot Listhaug i forrige uke.

– Endelig setter vi ned foten for de høyreradikale som har herset med folk i Norge i mange år uten motstand. Nå får de endelig motstand, og det var på høy tid, sier Moxnes til NTB.

Les også: Solberg: – Norsk politikk ikke en barnehage

Moxnes sier videre han ikke er imponert over Listhaugs betegnelse av norsk politikk som «en barnehage».

– Det er interessant at når de høyreradikale endelig møter motstand, takler de det ikke som voksne mennesker. De må tåle at folk er uenige og at vi sier tydelig ifra, sier Moxnes.

Rødt-lederen legger til at han lover at Listhaug og hennes allierte fra nå av vil møte langt større motstand enn tidligere.

Les også: Støre: – Listhaug har ikke forstått alvoret

Annonse

Parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre mener det var feil å tolke det som om Sylvi Listhaug hadde skjulte intensjoner i sin unnskyldning til Stortinget.

Helleland kommenterer prosessen hvor opposisjonspartiene ikke festet lit til Listhaugs unnskyldning i Stortinget.

– Jeg merker meg at enkelte velger å tolke denne unnskyldningen, og jeg mener vi er på ville veier når vi begynner å tolke intensjoner i hva som blir sagt. Denne talerstolen betyr noe, og når noen unnskylder noe her, betyr det noe, sa Helleland fra Stortingets talerstol.

Han viste til at både Sylvi Listhaug og ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner hadde gitt uforbeholdne unnskyldninger, men at Listhaug likevel valgte å trekke seg.

Les også: Jensen om Listhaugs avgang: – Hennes karriere har bare så vidt startet

Audun Lysbakken (SV) mener at Sylvi Listhaug legger skylden for sin avgang på alle andre enn seg selv.

– Denne morgenen har vist hvorfor mistillitsforslaget var riktig. Unnskyldningen hennes var tom og verdiløs, og i dag har alle andre skylden, sa Lysbakken på Stortinget.

Han hevder at regjeringen har latt seg styre av høyrepopulistiske krefter, og mener at den bør ta avstand fra det han omtaler som et «selvmedlidende sirkus».

– Sylvi Listhaug er ingen martyr. Hun er ikke kneblet, hun er et mektig menneske, sa Audun Lysbakken.

(©NTB)

Neste artikkel

Hvordan fikk Norge det store havet?