Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Arbeiderpartiet vil gi mer penger til fjellstyrene

Fjellstyrene er glade for at Arbeiderpartiet vil gi dem mer penger.

Landets 94 fjellstyrer administrerer jakt og fiske i statsallmenningene. Foto: Gorm Kallestad/NTB SCANPIX

Arbeiderpartiet vil foreslår å styrke fjellstyrenes økonomi med fem millioner kroner i partiets alternative statsbudsjett, melder Norges Fjellstyresamband i en pressemelding.

Landets 94 fjellstyrer administrerer jakt og fiske i statsallmenningene, som til sammen dekker 30 millioner dekar av Norges areal. Fjellstyrene selger årlig rundt 50.000 fiskekort, 25.000 småviltkort, noen tusen storviltkort og eier og drifter rundt 400 hytter og buer.

Fjellstyrenes inntekter på statsallmenningene er omkring 80 millioner kroner årlig. Rundt 10 millioner er refusjon fra staten.

Les også: Sanner vil forenkle forvaltinga

Regjeringen har i sitt budsjett foreslått å øke refusjonen med én prosent. Det kompenserer ikke for kostnadsvekst – og betyr en reell nedgang, mener fjellstyresambandet.

Også Norges Jeger- og Fiskerforbund, Den Norske Turistforening og Norsk Friluftsliv mener at fjellstyrenes grunnfinansiering må styrkes.

Annonse

Les også: Uklart i fjellet 
med færre kommuner

Styreleder i Norges Fjellstyresamband, Arnodd Lillemark, setter pris på støtten fra friluftlivsorganisasjoner og Arbeiderpartiet.

– Vi har i det siste sett at mange har stor interesse for våre områder og vårt arbeid, og er klare til å gi et enda større og bedre tilbud til befolkningen dersom dette prioriteres opp økonomisk, sier han i pressemeldingen.

Fjellstyrene administrerer også de jordbrukstilknyttede bruksrettene i statsallmenningene og bidrar til aktiv landbruksmessig bruk av statsallmenning til blant annet beiting og setring.

Neste artikkel

Støre: – En historisk dag, men med trist fortegn