Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Abortsaken skaper frykt for mer splittelse i KrF

Dersom KrF ikke får gjennomslag for endringer i abortloven, kan det gå ut over samholdet og tilliten i partiet, mener sentrale partimedlemmer.

GRAN  20190102.
Jan Tore Sanner (H) Statsminister Erna Solberg (H), Hans Andreas Limi (Frp), Sylvi Listhaug (Frp),  Siv Jensen (Frp), Ketil Solvik Olsen,  Kjell Ingolf Ropstad (Krf)  og Olaug Bolleastad (Krf) under forhandlingsutvalgets første møte under regjeringsforhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix (POOL) / NTB scanpix
GRAN 20190102. Jan Tore Sanner (H) Statsminister Erna Solberg (H), Hans Andreas Limi (Frp), Sylvi Listhaug (Frp), Siv Jensen (Frp), Ketil Solvik Olsen, Kjell Ingolf Ropstad (Krf) og Olaug Bolleastad (Krf) under forhandlingsutvalgets første møte under regjeringsforhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix (POOL) / NTB scanpix

Dersom KrF ikke får gjennomslag for endringer i abortloven, kan det gå ut over samholdet og tilliten i partiet, mener sentrale partimedlemmer.

Abortsaken er blant de sakene det står mest strid om i regjeringsforhandlingene som onsdag startet på Hadeland.

Ble løftet fram

NTB har snakket med flere som var på «rød» side i kampen om KrFs retningsvalg. Den endte som kjent med at «blå» side vant, ikke minst på grunn av det nestleder Kjell Ingolf Ropstad løftet fram som en «historisk mulighet» til å få endret abortlovens paragraf 2c etter at statsminister Erna Solberg (H) åpnet døra.

Paragrafen åpner for abort etter uke 12 dersom det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom.

Skjør tillit

Ropstad leder nå KrFs delegasjon i forhandlingene med Høyre, Frp og Venstre om en ny regjeringsplattform. Men to av de mulige regjeringspartnerne – Venstre og Frp – har steilt motsatt seg enhver endring i abortloven. KrF-ledelsen innser at det ikke er noen garanti for seier på dette punktet.

– Det vil være et nederlag hvis vi ikke lykkes, men slik er politikken, sa Ropstad til NRKs Politisk kvarter onsdag morgen.

Men ifølge en sentralt plassert kilde i KrF kan nettopp det å ikke lykkes føre til ytterligere splid i partiet, som allerede er delt omtrent på midten etter retningsvalget.

– Det blir vanskelig for samholdet og tilliten innad dersom Ropstad ikke leverer på 2c, sier kilden, som ikke ønsker å bli sitert med navn.

– Men samtidig tror jeg det blir for belastende for regjeringen å gå med på dette, sier kilden.

Det blir vanskelig for samholdet og tilliten innad dersom Ropstad ikke leverer

Anonym kilde til NTB
Annonse

– Fånyttes

KrFs fylkesleder i Telemark, Erik Næs, mener at Ropstad la alle eggene sine i én kurv da han brukte abortsaken til å vinne retningsvalget.

– Og én ting er å få gjennom noe i forhandlingene. Men hvis det ikke har støtte i befolkningen, er det jo fånyttes, sier Næs, som heller anbefaler å bruke regjeringsforhandlingene til å få i gang en debatt i samfunnet om abortloven.

– Skal abortloven endres, må det være til noe som har støtte i flertallet av befolkningen, sier Næs.

– Og hvis alle eggene i Ropstads kurv knuses, hvilke konsekvenser vil det ha?

– Det vil jeg ikke si noe om nå. Det får vi ta når vi får resultatet.

Nestleder i Krf Kjell Ingolf Ropstad ville endre abortloven. Nå kan skal han forhandle med regjeringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Nestleder i Krf Kjell Ingolf Ropstad ville endre abortloven. Nå kan skal han forhandle med regjeringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Helheten avgjør

Fylkesleder Ingelin Noresjø i Nordland er enig i at abortsaken skapte store forventninger på det ekstraordinære landsmøtet i november.

– Men for meg er det helheten i politikken som avgjør. Endring av abortloven er én av sakene, men ikke tungen på vektskåla for meg. Men jeg vet jo at det er veldig viktig for andre i partiet, sier hun.

Samtidig betyr KrFs lave oppslutning på meningsmålingene at de må få store gjennomslag i forhandlingene, understreker Noresjø.

– Vi må ha gjennom saker som appellerer til våre velgere, ellers vil man tenke at det ikke var verdt det. Vi skal gå sammen som et samlet parti også etterpå, sier hun.

Neste artikkel

KrF-topper avviser nytt veivalg for partiet