Bønder i næringar som ikkje vil regulere produksjonen kan ikkje vente seg økonomisk jamstilling, ifølgje bondetopp, som seier nye tiltak hastar.
For to kjøttslag peika pilene nedover i fjor medan eitt anna fekk kraftig vekst. Slaktinga av ulike husdyr har endra seg kraftig og talet på bønder går ned.
Importen av dei fire vanlegaste kjøttslaga var i fjor på 23.000 tonn til ein verdi av 1,5 milliardar kroner. Her er kjøttslaga det blir importert mest av.
Produksjonen av kjøtt frå storfe vil gå meir ned enn reduksjonen i salet, ifølgje Nortura, som ventar større uttak frå lager og for lite svinekjøtt.
Høge straumprisar fører til at kostnadene til å fryselagre overskotskjøtt går i taket. Rekninga går til bønder, som får lite hjelp frå straumstøtte.
Landbruks- og matministeren frykter storfekjøtt kan bli for dyrt til at folk velger det.
– Om vi vil at norske forbrukarar skal vel norske produkt, kan vi ikkje la oss utkonkurrere på dyrevelferd, seier fagdirektør i Animalia, Ola Nafstad.
Trass rekordstore lager med storfekjøtt kan det ifølgje Norgesgruppen bli mangel på biffar i butikkane. Matkjeder vil ikkje stoppe importen.
Bransjen må bidra til å tømme reguleringslageret, ifølgje kjøttkonsernet Fatland, som sjølv har investert millionar i importkvotar for storfekjøtt.