Den nye regjeringa i Sverige vil heller vente på EU enn å innføre opprinnelsesmerking av kjøtt på restauranter og kantiner.
Landbruks- og matministeren mener det er viktig at informasjon om matvarer ikke er villedende, verken når det gjelder innhold, egenskaper, mengde eller opprinnelse.
– I dag må man nesten ha med seg forstørrelsesglass i butikken for å klare å se med liten skrift hvor maten kommer fra, mener Dordi Lerum i Senterungdommen.
Mangel på norsk svineribbe til jul fører til økt import. Senterungdommen ber regjeringen om å levere på mer tydelig merking av opprinnelsesland.
Livsmedelverket har lagt ned et grunnlagsarbeid for å innføre opplysningsplikt om opprinnelsesland på restaurantkjøtt i Sverige.
Samtidig som dagligvaregiganten jobber med mer åpenhet rundt produkters opprinnelse, vraker politikerne et forslag om å lovpålegge kjedene å oppgi produksjonssted.
Forbrukerne trenger mer kunnskap om maten. Ikke villedende markedsføring av nakke som om det var ribbe.
Kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, opplyser at de av miljømessige hensyn ønsker å bruke opp gammel emballasje, noe som fører til ulik merking på samme produkt.
Anders Nordstad er påtroppande generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Han trur auka merksemd kring matmerking ikkje er spesielt berre for Norge.
Fleire sjekkar kor maten kjem frå enn tidlegare. Bente Utheim er blant dei som alltid sjekkar opprinnelsesmerkinga.