Når britene forlater EU, må britisk landbrukspolitikk bygges fra grunnen. Kampen om hva det betyr er bare så vidt i gang.
Flom og tørke i Argentina og bråstopp i kinesisk import av amerikanske soyabønner skaper nye bølger i verdens soyamarked.
Etter en kortvarig opptur i april peker pilene igjen nedover. Det skaper bekymring blant bønder i alle verdenshjørner.
Bønder kan bli de store taperne når britene forhandler med USA uten EU i ryggen, advarer en tverrpolitisk britisk parlamentskomité.
Norge burde ha vært en premissleverandør sammen med våre nordiske venner på standarden på likestillingspolitikk og arbeidslivspolitikk i hele Europa, skriver leder Heidi Nordby Lunde i Europabevegelsen.
Hva er så fordelene med EØS-avtalen? Den gir oss tilgang til EUs indre marked – et marked bestående av 510 millioner mennesker og som står for 22,2 prosent av verdens BNP.
Nettoinntektene til amerikansk landbruk har falt med 50 prosent siden toppåret 2013. Mange bønder tar opp lån for å holde gården gående.
Også Noreg kjenner det globale presset. Også vi er gjennom EFTA inne i forhandlingar med Mercosur.
Hva ville skje dersom spillereglene for verdenshandelen ble endret etter kriteriene for en økonomi til fellesskapets beste?
Det er mange bedrifter, ikke minst i distriktene, som er helt avhengige av EØS-avtalen for kunne overleve.