– Nå må produsentene i større grad ta ansvar for markedsføringen selv, sier Norsk Mat-sjef Nina Sundqvist.
Svenske myndigheter varsler at de nå vil opprinnelsesmerke mat på serveringssteder. I Norge mener Landbruksdepartementet det blir krevende å gjennomføre.
Opplysningskontorene i landbruket deler nå sine tips om planlegging, innkjøp og oppbevaring av mat, med mål om at nordmenn skal kaste mindre.
Livsmedelverket har lagt ned et grunnlagsarbeid for å innføre opplysningsplikt om opprinnelsesland på restaurantkjøtt i Sverige.
924 kilo importert kjøtt er brukt i Tines Norvegia Smøreost, til tross for at det er merket med «Nyt Norge», melder P4.
Norske baconskiver merket «Nyt Norge» fikk Tyskland som opprinnelsesland. Men sjefen i Norsk Mat mener feilmerking fremstilles som et større problem enn det er.
Siden Nyt Norge ble lansert i 2009 har det kun et fåtall ganger blitt gitt dispensasjoner, opplyser Norsk Mat-sjef Nina Sundqvist.
Ifølge styremedlemmer Nationen har vært i kontakt med skal problemstillingen diskuteres i et styremøte 15. februar.
Småbrukarlagsleder Kjersti Hoff raser over at Tine får bruke importert kjøtt i skinke- og baconost merket med Nyt Norge.
Tine har fått dispensasjon til å benytte importert kjøtt i skinke- og baconost merket med Nyt Norge.