Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Utryddelsen av villrein i Nordfjella har startet

Det som kanskje er den siste reinjakta i Nordfjella på 15 år, har begynt. Jegerne skal felle hele villreinflokken for å få bukt med skrantesyken.

Hele villreinstammen i Nordfjella på 2.200 dyr skal uttryddes. Bildet er fra Hardangervidda. Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX
Hele villreinstammen i Nordfjella på 2.200 dyr skal uttryddes. Bildet er fra Hardangervidda. Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

Det var utstedt 1.750 fellingsløyver da jakten startet torsdag. På hvert løyve kan det felles to dyr, melder NRK. Hele villreinstammen på 2.200 dyr skal utryddes.

Les også: – Forhasta å slakte villreinstamme

Nordfjella, som strekker seg over seks kommuner i Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane, er et av de to områdene i Norge der det er påvist skrantesyke. Det andre området er Selbu i Sør-Trøndelag, der sykdommen er påvist i elg. Ekspertene frykter at skrantesyken kan spre seg til tamrein og andre hjortedyr.

Les også: Jegerar skeptiske til villreinutrydding

Den ordinære jakten varer fram til 31. oktober. I løpet av den perioden håper Statens naturoppsyn at jegerne feller 800 til 1.000 dyr. Etter det blir det satt inn et statlig jaktlag som skal ta de resterende dyrene.

Annonse

– For reinjegerne er dette kanskje siste jakta på 15 år. Vi vet jo ikke helt eksakt, men hvis stammen blir tatt ut i løpet av et år vet vi at fjellene skal stå tomme fem-seks år, sier den lokale reinjegeren Runar Bjøberg til kanalen.

Les også: Skrantesjuke og villrein

Jegerne er nødt til å levere inn hodene til reinen de feller slik at de kan testes for skrantesyke. Er dyra smittefrie, kan kjøttet spises.

Neste artikkel

Skrantesjuke og kondisjon i villreinen på Hardangervidda