Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fortsetter jakt på ulv som har tatt nær 80 sau

Den siste uka har nærmere 80 sau blitt tatt av det man tror er en ung ulv i Hurdal og på Gran i Oppland. Et fellingslag har så langt ikke lyktes å finne ulven. 

69 sauer er bekreftet tatt av ulv i Hurdal i Akershus og på Gran i Oppland den siste uka. Natt til tirsdag ble nye saueflokker etter alt å dømme angrepet av ulv. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
69 sauer er bekreftet tatt av ulv i Hurdal i Akershus og på Gran i Oppland den siste uka. Natt til tirsdag ble nye saueflokker etter alt å dømme angrepet av ulv. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Vi tror ikke det dreier seg om mer enn en ulv. Det er ingen som har sett ulven angripe. Sauene har både fått bitt- og riveskader. Mange av dyra er i live når de blir funnet og i stor grad må de avlives. Handlingsmønsteret rimer med unge ulver som er utenfor reviret og forsøker å finne nye plasser å oppholde seg, sier landbrukssjef Einar Teslo ved landbrukskontoret på Hadeland, til NTB.

Han understreker at det er en vanskelig oppgave for fellingslaget å få tatt ulven.

– Historien fra andre steder viser at dette kan dra ut i tid, sier Teslo.

LES OGSÅ: Ulvejakten i Hurdal forlenges nok en gang

Fem angrep på en uke

Den siste uka har statens naturoppsyn bekreftet at 69 sauer er tatt av ulv i beiteområdene Hurdal og Gran Østås. Mange av de rundt 40 sauebøndene i Gran holder nå tilbake sau som skal ut på sommerbeite.

De første 32 ulvedrepte sauene ble funnet i Hurdal for en uke siden. Torsdag og søndag ble ytterligere 37 sau funnet i Gran østås. Natt til tirsdag ble det funnet enda flere døde og skadde sauer i området.

– Vi vet ikke hvor mange dyr det dreier seg om ennå, men foreløpig er det funnet to søyer og åtte lamunger, sier Kjetil Ulset i Gran Saubeitelag til VG.

Annonse

Landbrukssjef Teslo kan ikke bekrefte dette tallet, men har hørt antydninger fra Statens naturoppsyn om at det kan dreie seg om åtte eller ti sau som ble tatt natt til tirsdag.

LES OGSÅ: Nytt angrep på sau i Gran

69 bekreftet ulvetatt

– Vi regner det som svært sannsynlig at sauene som ble funnet tirsdag også er tatt av ulv ut fra skadesituasjonen i området som har pågått en hel uke nå. Når Statens naturoppsyn er ferdige med sine undersøkelser får vi en endelig bekreftelse på det. De 69 tidligere drepte sauene er bekreftet tatt av ulv, sier rovviltansvarlig Marte Conradi hos fylkesmannen i Oppland til NTB.

LES OGSÅ: Mellom 105 og 112 ulv påvist i Norge

Fylkesmennene i Akershus og Oppland har utvidet skadefellingstillatelsen fram til fredag denne uken.

– Så lenge man har ferske skader og observasjoner som tyder på at ulven er aktiv, er det vanlig praksis å forlenge fellingstillatelsen, sier Conradi.

Neste artikkel

Kommunen angrepet av løsepengevirus