Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Drakamp om norske verdier i partilederdebatten

KrF-leder Knut Arild Hareide understreket avstanden mellom hans parti og Fremskrittspartiet da verdispørsmål ble tema under valgkampens første partilederdebatt.

Avspark: Partilederdebatten handlet om blant annet skatt, velferd, innvandring og norske verdier. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix
Avspark: Partilederdebatten handlet om blant annet skatt, velferd, innvandring og norske verdier. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix

– Jeg må innrømme at for en KrF-leder er en verdidebatt som julaften og 17. mai på en gang, sa Hareide – etter å ha understreket hvor stor avstand det er i en rekke verdispørsmål mellom KrF og Frp.

I en het duell med Frp-leder Siv Jensen slo Hareide fast at det er en grunn til at KrF har sagt nei til å sitte i regjering med Frp.

Han viste til at det gir seg utslag i alt fra om man skal satse på bistand, via måten å omtale innvandrere på, til alkoholpolitikk og kjøp av sex.

– Ingen har kuttet mer i bistand enn Frp, sa KrF-lederen.

Les også: Starter valgkampen i Ernas hjemby

Retorikk

Jensen mente at for mye av verdidebatten den siste uka har handlet om retorikk, og for lite om det som ifølge henne teller:

– Terror og radikal islam banker på døren. Mennesker som kommer til Norge, skal tilpasse seg oss, ikke omvendt, sa Jensen.

– Retorikk er også verdier. Måten du snakker om andre på, kan enten bygge broer eller murer, sa Hareide.

Frp-lederen forsvarte også innvandringsminister Sylvi Listhaug, som den siste uken har ligget i hard, retorisk strid med nettopp Hareide.

– Jeg er glad for at Sylvi Listhaug sa at den debatten ble for het. Men jeg vil heller ha en Sylvi Listhaug til enn ti politikere som fortsetter å lukke øynene, sa hun.

Les også: Hvem ga oss blåblått – KrF eller storken?

Angrep Vedum

Frp-lederen angrep også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Å høre Vedum snakke om bompenger er som å høre en pyroman snakke om brannvern, hevder Frp-leder Siv Jensen.

Utspillet kom da Vedum i partilederdebatten i Arendal like før hadde konfrontert Jensen med nye rekorder i bompenger og drivstoffavgifter.

Annonse

– Du elsker bompenger og er kongen av eiendomsskatt, repliserte Frp-lederen.

Vedum slo tilbake med å påstå at finansministeren hadde gjort seg til gissel for Venstre og Trine Skei Grandes avgiftspolitikk, og viste blant annet til den omstridte flypassasjeravgiften.

Les også: Denne uken begynner stortingsvalget

Tar ingen leksjon

Jensen måtte også tåle harde angrep fra Ap-leder Jonas Gahr Støre. Etter at Frp-lederen først hadde anklaget Støre for å skyve en redaktør foran seg under karikaturstriden da ytringsfriheten var under press, reagerte Ap-lederen slik:

– Jeg tar ikke en leksjon i ytringsfrihet fra Siv Jensen. Vi støttet opp under ytringsfriheten, og vi tok vare på norske liv. Jensens første justisminister brente lokalavisen som skrev negativt om henne. Hennes neste justisminister har vært ute og boikottet lokalaviser, sa Ap-lederen.

Skatt og velferd

Valgkampens første TV-sendte partilederdebatt fra Arendal åpnet med en runde om skatt, velferd og arbeidsplasser.

Mens regjeringspartiene vil senke skattene ytterligere og Arbeiderpartiet vil ta inn mer kroner, sa valgets mulige joker Knut Arild Hareide at tiden for skattelettelser er over.

– Vi må velge mellom skattelette eller flere lærere i skolen, og vi må ta inn over oss at utgiftene til helse og pensjon vil øke, sa KrF-lederen.

Mer eller mindre

Støre forsvarte inntil 15 milliarder kroner i økt skatt som Ap går til valg på som både nødvendig og rettferdig. Nødvendig fordi oljeinntektene faller, rettferdig fordi skattelettelsene har gått til de rikeste. Pengene skal han blant annet bruke til skole og eldreomsorg.

– Økt skatt er nødvendig, fordi vi står overfor noen oppgaver i landet vi ikke kan løse med enda mer oljepenger, sa Støre.

– Sånn snakker folk som har få virkemidler i verktøykassen, lød svaret fra statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

– Skatteøkninger er det siste norske bedrifter trenger nå, la hun til.

Neste artikkel

Takk til Erna Solberg, nå venter ny kurs