Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dette bør du se opp for i sommerværet

Parasitter i ferskvannet, veggedyr i reisekofferten og brennmaneter. Ikke alle sommeraktiviteter er like behagelige.

Sommerfeller: Parasitter, flått og veggdyr er noen av ubehagelighetene som kommer med sommeren. FHI-forsker Arnulf Soleng roper varsku. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Sommerfeller: Parasitter, flått og veggdyr er noen av ubehagelighetene som kommer med sommeren. FHI-forsker Arnulf Soleng roper varsku. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Svømmekløe er totalt rapportert i 116 ulike vann i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Funnene har blitt gjort så langt nord som Andøya i Nordland og Finnfjordvatn i Troms. Også flere steder i Oslo er det rapporterte tilfeller av svømmekløe.

Plagsomt, men ufarlig

Svømmekløe forårsakes av parasitter som formerer seg i varmtvannet om sommeren, og som trenger inn i huden. Parasitten kan skape kløe, kvalme og feber, men er ikke farlig eller livstruende, forteller Arnulf Soleng, seniorforsker i FHI.

– Men det kan være veldig plagsomt. Noen reagerer veldig, andre ikke så mye. Og enkelte reagerer mer og mer jo mer eksponert de blir, sier Soleng.

Pass opp for grunnvann

Forskeren forteller at parasittene trives best i langgrunt vann om sommeren, ofte der det finnes vannsnegler. De befinner seg også i bredder som er utsatt for pålandsvind.

Annonse

– Enkelte av disse områdene bør folk unngå. Det er også viktig at man tørker seg med håndduk eller tar seg en dusj når man kommer ut av vannet. Det tar et minutt for enkelte av disse parasittene å trenge inn i huden. Ifølge enkelte studier kan solkrem mot brennmanet også være effektiv mot kløe, sier Soleng.

Veggdyr og flått

Ifølge forskeren dukker det årlig opp nye vann med rapporterte tilfeller av svømmekløe, men det er også farer ved andre sommeraktiviteter enn bading. Han advarer mot veggedyr som reisende kan ta med seg hjem i reisekofferter.

Sommeren er også høytid for flåttbitt, som kommer av et edderkoppdyr og som kan føre til sykdommen Borrielose.

Neste artikkel

Betydelig økning i flåttbårne sykdommer