Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Widerøe kutter 4000 avganger i distriktene

Flyselskapet Widerøe kutter 15 prosent av de kommersielle flygningene sine i kortbanenettet. Totalt kuttes 4.000 avganger i året.

Widerøe reduserer tilbudet på kortbanenettet. Illustrasjonsfoto: Widerøe
Widerøe reduserer tilbudet på kortbanenettet. Illustrasjonsfoto: Widerøe

Administrerende direktør Stein Nilsen i Widerøe sier at selskapet er i en fortvilt situasjon.

– Vi kutter dessverre helt nødvendig kollektivtransport i Distrikts-Norge, sier administrerende direktør i Widerøe Stein Nilsen i en pressemelding mandag formiddag.

Administrerende direktør i Widerøe, Stein Nilsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Administrerende direktør i Widerøe, Stein Nilsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Vi er i en fortvilt situasjon. Vi vet at resultatet av disse kuttene blir en transportstandard i en rekke distriktskommuner som ikke er i nærheten av å dekke reisebehovet. Likevel har vi ingen valg. Vi har hatt dialog med Samferdselsdepartementet og vår anbefaling er at flere av disse ruteområdene tas inn som anbud, sier Nilsen.

Endringene trer i kraft 4.mai 2020.

Årsaken til kuttene er økte avgifter over flere år, en kraftig svekkelse av den norske kronen og at den generelle markedsutviklingen i Norge har medført store utfordringer for lønnsomheten, opplyser selskapet i en pressemelding.

Hareide: – Vil ramme mange

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) sier i en kommentar til NTB at han tar flyselskapets avgjørelse til etterretning, men at han er bekymret for konsekvensene av Widerøes rutekutt.

Annonse

– Kuttene som i dag har blitt kjent, vil ramme mange innbyggere rundt om i landet som jeg er opptatt av skal ha et godt tilbud også i fremtiden. Vi vil følge dette tett framover og vurdere hvordan negative konsekvenser best kan håndteres, sier han.

Fakta

Rutekuttene vil skje på følgende områder:

Bodø - Evenes legges ned.

Andenes - Evenes legges ned. Andenes - Bodø flys direkte og via Stokmarknes. Antall avganger Bodø - Andenes blir likt som i dag.

Bodø - Svolvær: Avgang fra Bodø 06:50 legges ned mandag og tirsdag.

Svolvær - Bodø: Avgang fra Svolvær 07:30 legges ned mandag og tirsdag.

Bodø - Mo i Rana avgang fra Bodø 06:25 legges ned torsdag-fredag.

Mo i Rana-Bodø: avgang fra Mo i Rana 07:15 legges ned torsdag fredag.

Florø - Oslo: Avgang fra Florø 09:25 legges ned torsdag og fredag.

Bergen - Florø: Avgang 22:00 legges ned onsdag, torsdag og fredag.

Florø - Bergen: Avgang 06:30 legges ned torsdag og fredag.

Tromsø - Vadsø: Avgang 10:25 fra Tromsø legges ned søndag.

Vadsø - Tromsø: Avgang 11:55 fra Vadsø legges ned søndag.

Tromsø - Alta: Avgang fra Tromsø 08:20 legges ned alle ukedager.

Alta - Tromsø: avgang fra Alta 09:15 legges ned alle ukedager.

Oslo - Hovden: Avgang fra Oslo 08:00 legges ned alle ukedager fra 1.april.

Hovden - Oslo: Avgang fra Ørsta/Volda 09:25 legges ned alle ukedager fra 1. april.

Tromsø - Hammerfest: Avgang fra Tromsø 16:20 legges ned på mandag, tirsdag, onsdag og torsdag.

Hammerfest - Tromsø: Avgang fra Hammerfest 17:20 legges ned på mandag, tirsdag, onsdag og torsdag.

Direkteruten Oslo – Sandnessjøen legges ned i oktober, november, desember, januar, februar og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

Direkteruten Oslo - Brønnøysund legges ned i oktober, november, desember, januar, februar og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul

Direkteruten Oslo - Mo i Rana legges ned i oktober, november, desember, januar, februar og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

Direkteruten Oslo - Svolvær legges ned i oktober og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

Direkteruten Oslo - Leknes legges ned i oktober og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

Direkteruten Oslo - Namsos legges ned i oktober, november, desember og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

Kilde: Widerøe

Han minner om at regjeringen den siste tiden har gjort avgiftsendringer som skal styrke grunnlaget for kommersielle distriktsruter, og at dette har slått positivt ut for Widerøe.

Sp: En varslet katastrofe

– For kollektivtilbudet i distriktene er dette en liten katastrofe. Småflyene er selve tilbudet mange steder, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Vedum kaller rutenedleggingene en varslet katastrofe. Han skylder på regjeringens avgiftspolitikk, som han presiserer at også Frp har vært med på å føre.

– Dette har Widerøe varslet i lengre tid, og det skjer på grunn av flypassasjeravgiften, økt moms og andre av regjeringens grep, sier Sp-lederen.

Han mener imidlertid at situasjonen kan snus med relativt enkle midler, som blant annet redusert moms på all kollektivtrafikk og fritak fra flyseteavgift for fly under 20 tonn.

Neste artikkel

Linda Hofstad Helleland: – Dette er mitt distriktspolitiske prosjekt