Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vindkraft pryder Postens nye frimerker

Norske løsninger innenfor havvind og laserteknologi er motiver når Posten nå gir ut to nye frimerker med tema Innovasjon, forskning og teknologi.

Slik ser de to nye frimerkene til Posten ut. Foto: Posten Norge
Slik ser de to nye frimerkene til Posten ut. Foto: Posten Norge

Fjerning av lakselus med laser og flytende havvindprosjekt er avbildet på de nye frimerkene til Posten.

Frimerkene, som ble lansert 1. oktober, er en del av en egen serie som skal vise fram norsk forskning, innovasjon og teknologi. Frimerkeserien er et samarbeid mellom Posten og Norges forskningsråd.

Verdens største havvindprosjekt

Det flytende havvindsprosjektet heter Equinors Hywind Tampen. Det skal forsyne oljeplattformene Snorre og Gullfaks i Nordsjøen med elektrisk kraft.

– Dette vil bli det første vindkraftanlegget i verden som leverer strøm til olje- og gassplattformer til havs, skriver Posten i en pressemelding.

Annonse

Anlegget er under bygging og ligger rundt 140 kilometer utenfor norskekysten, rett vest for Sognefjorden. Prosjektet består av 11 vindturbiner og vil dekke 35 prosent av det årlige elektriske kraftbehovet til plattformene.

Ifølge Posten anslås den årlige produksjonen til å bli 384 GwH, som tilsvarer omtrent ti prosent av Norges vindkraftproduksjon.

Banebrytende laserteknologi

Det norske selskapet Stingray Marine Solutions har utviklet en banebrytende laserteknologi for å fjerne lakselus.

Når laksen passerer sensorene blir lusa identifisert i løpet av en til to sekunder. Da skyter laseren med en presisjon på 0,7 millimeter og varmer opp lusa til den dør. Dette skjer uten at laksen blir skadet.

– Slik skal selskapet sikre både dyrevelferd og bekjempe problemet bransjen har slitt med i lang tid, uten å benytte kjemiske- og mekaniske midler, skriver Posten i pressemeldingen.

Neste artikkel

På høy tid med rengjøring i budbilbransjen