Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vind stenger overganger i fjellet og fergestrekninger i vest – stormflo gir utfordringer i øst

Fjellturister er innestengt i fjellet, og overganger er stengt. Samtidig er det høy vannstand i Oslofjorden, og stormflo har stengt flere togstrekninger.

Haukelifjell 20200217. 
E134 over Haukelifjell er stengt på grunn av uvær, flere andre fjelloverganger i Sør-Norge er også stengt.
Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix
Haukelifjell 20200217. E134 over Haukelifjell er stengt på grunn av uvær, flere andre fjelloverganger i Sør-Norge er også stengt. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix

– Jeg kan ikke love noen umiddelbar bedring i fjellet. Der vil det fortsatt være utfordrende værforhold det nærmeste døgnet, sier vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis ved Meteorologisk institutt til NTB.

Det snør og blåser godt ved en rekke fjelloverganger i Sør-Norge mandag. E134 over Haukeli, riksvei 7 over Hardangervidda, fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland og fylkesvei 53 Årdal-Tyin er alle stengt på grunn av uvær og åpner ikke i dag.

I tillegg er det kolonnekjøring ved flere andre overganger. Disse kan bli stengt på kort varsel, opplyser Vegtrafikksentralen.

50 sitter fast på fjellhytte

Bergens Tidende skriver at 50 personer sitter fast på Haukeliseter fjellstue i Vinje kommune på grunn av uværet.

– Det er ikke noen utsikter til at vi kommer herfra i dag. Det blåser liten storm og det er umulig å komme noe sted. Vi er flere som har måttet melde fra til arbeidsgiver at vi ikke kommer på jobb, sier Erlend Eggestad, som er en av dem som er innesperret på fjellstua.

Daglig leder Håkon Aarthun ved Haukeliseter fjellstue sier at snøen legger seg i fonner, og at det har kommet to meter snø opp på en dør.

– Det er sjelden vi opplever at det er stengt over så lang tid som dette. Det kan gjerne være stengt noen timer, men nå ser det ut til at E134 Haukeli blir stengt over et par døgn, sier han.

Aarthun legger samtidig til at de har nok mat og drikke, og at det ikke er noen fare for gjestene.

Annonse

Flom langs Oslofjorden

I Agder, Telemark og Vestfold, Viken og Oslo, har stormflo bidratt til utfordringer. I Oslo ble vannstanden målt til 210 centimeter da den var på sitt høyeste klokken 11, som er 124 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Det tilsvarer et nivå med ti års gjentaksintervall, ifølge Kartverket.

Både Drammen stasjon og Halden stasjon ble stengt som følge av flom. Det er satt opp buss for tog på flere strekninger som rammes av flommen i Drammen, mens strekningen Halden-Sarpsborg er stengt som følge av flommen der.

Samtidig har det også vært kraftig vind langs kysten på Sør- og Østlandet.

– Vinden har stor innvirkning på vannstanden. I dag har den kommet fra en sørvestlig retning, og da blåser den rett inn i fjorden. Det har også gjort at det noen steder ble høyere vannstand enn under ekstremværet Elsa for litt siden, sier meteorolog Sarchosidis.

– Nå er vannet imidlertid på vei ned, og det ser ut til at dette var den siste dagen med skikkelig høyvann på en stund. Vinden vil også roe seg i lavlandet i Sør-Norge i løpet av kvelden, sier han.

Snøras stopper togene på Bergensbanen

Bergensbanen er stengt mellom Finse og Reimegrend på grunn av et snøras som gir strømproblemer. Bane Nor opplyser at de vil komme med en ny vurdering av situasjonen først klokken 12 tirsdag.

– Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta før togene kan kjøre som normalt igjen., skriver Vy på sine egne nettsider.

En rekke fergestrekninger på Vestlandet er samtidig stengt på grunn av kraftig vind mandag.

Neste artikkel

Jeanette (29) var første kvinne i Norge som tok dette fagbrevet: – Eg fekk litt sjokk