Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fem revirer skal tas ut under jakta

Rovviltnemndene vil ta ut fem ulveflokker under lisensjakta. Avgjørelsen ble tatt etter en runde med svenskene om grenserevir.

Illustrasjonsfoto: Mostphotos
Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Under møtet til rovviltnemndene i region 4 (Oslo, Akershus og Østfold) og region 5 (Hedmark) i august, ble det foreslått å ta ut fem ulveflokker under lisensjakta. En endelig avstemning ble utsatt, da ett av revirene, Rømskogreviret, ligger på grensen mellom Sverige og Norge. For å ta en endelig avgjørelse ble svenskene kontaktet.

Ifølge NRK skal ikke svenskene ha hatt noen invendiger, da store deler av reviret ligger i Norge. Dermed kunne nemndene under møte torsdag gjennomføre en endelig avstemming for forslaget til lisensjakt innenfor ulvesonen.

Der ble det stemt for å ta ut fem revirer under jakta. Revirene som er vedtatt tatt ut var Rømskog, Kynna, Aurskog, Hernes og Hornmoen.

Dobbelt så mange som foreslått

Sekretariatet for rovviltnemndene foreslo å ta ut 16 dyr inne i ulvesonen, fordelt på de to revirene Kynna i Hedmark og Aurskog i Viken. Men nå blir det altså 32 ulver som kan felles under jakta, fordelt på de fem revirene.

Vedtaket får Arnodd Håpnes, fagleder for naturmangfold i Naturvernforbundet, til å reagere.

– Her legges det opp til maksimal provokasjon og en ekstrem eskalering av rovdyrkonflikten, der kun beitenæring og elgjegernes interesser vektlegges uten å ta inn andre interesser inn i diskusjonen. Dette er brudd med nemndenes mandat og med Stortingets krav om et todelt mål i rovdyrforvaltninga, skriver han i en epost til Nationen.

Det ble sist vinter registrert 56 helnorske ulver, og 47–50 ulver som lever på grensen mellom Norge og Sverige. Det ble også påvist seks helnorske valpekull av ulver, samt fem kull i grenserevir.

Annonse

Det er et bestandsmål om 4–6 valpekull med ulver i Norge. Ettersom grensekull teller som 0,5, var det i vinter 8,5 kull i Norge.

Norges Bondelag er fornøyd

Styremedlem og rovviltansvarlig i Norges Bondelag, Erling Aas-Eng, mener rovviltnemndene med dette vedtaket har gjort en god jobb som svarer ut mandatet de har fått i Stortingets rovviltforlik.

– Med dette vedtaket vil ulvebestanden komme ned på det bestandsmålet som Stortinget har satt: 4 - 6 årlige ynglinger, sier Aas-Eng i en e-post til Nationen.

– Vedtaket er viktig for å forhindre ulveangrep på beitedyr og dyrelidelser både i ulvesona og utenfor ulvesona- Vedtaket er også avgjørende for viltbestandene inne i ulvesona, samt for livskvaliteten for de som bor i ulvesona og som opplever frykt med ulven tett innpå der de bor, legger Aas-Eng til.

12 utenfor sonen

I tillegg til de 32 ulvene innenfor ulvesonen, er det vedtatt å felle 12 ulver utenfor ulvesonen.

Vedtakene kan klages videre. De to siste årene har Klima- og miljødepartementet endret på vedtaket fra rovviltnemndene.

Ulvejakta innenfor ulvesonen starter 1. januar, og varer til 15. februar, mens jakta utenfor ulvesonen starter 1. desember og varer til 31. mai.

Neste artikkel

Skal bruke matkultur til å tiltrekke nye beboere