Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Vil gi trygghet for folk og hverdagsøkonomien

Det lover finansminister Trygve Slagsvold Vedum under presentasjonen av budsjettavtalen tirsdag.

Tirsdag kom regjeringspartiene og SV til enighet om statsbudsjettet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Tirsdag kom regjeringspartiene og SV til enighet om statsbudsjettet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Budsjettavtalen mellom Ap, Sp og SV kom omsider i havn tirsdag. SV og Ap er særlig fornøyd med sine store gjennomslag på sosialområdet.

– Vi har kommet til enighet, og det er jeg veldig glad for, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i innledningen av pressekonferansen tirsdag kveld.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har blant annet fått gjennomslag for ytterligere kutt i drivstoffavgiften. Til sammen legger budsjettet opp til kutt på 1,5 milliarder kroner, særlig innen anleggsdiesel.

Veldig fornøyd

Audun Lysbakken beskriver SV som veldig fornøyde med forhandlingene.

– i har sagt at vi ville prioritere å trygge folk som sliter nå når det har blitt dyrere å leve, kraftfulle tiltak som kutter klimautslipp og bremser oljeleting, og sist men ikke minst, sikre internasjonal solidaritet. Det gjør vi nå.

Blant tiltakene SV har fått gjennomslag for, er å utsette 26. konsesjonsrunde, og en videreføring av årets begrensning på leting i iskantsonen.

I tillegg kommer det tiltak for å kutte mer i klimautslipp, blant annet gjennom en økning til Enova på nær én milliard.

– Ser bare bakover

Sveinung Rotevatn i Venstre er skeptisk til det han mener er en budsjettavtale som gir økt skatt og billigere diesel.

– Vi har en regjering som bare ser bakover, og ikke har noe prosjekt utover å styre.

Annonse

Selv om Rotevatn mener SVs bidrag til prosjektet er å øke skattene og den offentlige pengebruken mer, roser han dem for at de har prioritert naturvern.

– SV har lykkes med å rette opp noen av regjeringens feilprioriteringer. Jeg vil rose dem for å ha rettet opp noen av kuttene på naturvern.

Sosialtiltak

Blant tiltakene partiene er blitt enige om er en tøffere utflyttingsskatt. Med dette håper regjeringen å skattlegge milliardærer som flagger ut til land som Sveits hardere. Blant annet skal endringene gjøre at skatten også gjelder ved overføring av aksjer til nær familie i utlandet.

De planlagte skattelettelsene for mesteparten av befolkningen består også. Senterpartiet skryter også av økninger i studiestøtte, på til sammen 5.400 kroner.

– Vi leverer på det som ligger Arbeiderpartiets hjerte nærmest: sosial rettferdighet, sier finanskomiteens leder Eigil Knutsen (Ap) i en pressemelding.

Sosialtiltak som kom med i budsjettet inkluderer blant annet en prisjustering av barnetrygda og 5.000 kroner ekstra i året til enslige forsørgere. Barnetillegget for mottakere av arbeidsavklaringspenger, dagpenger eller deltakere i kvalifikasjonsprogrammet økes også, og 2.-klassinger får nå tolv gratis timer i SFO.

Henter penger fra Statkraft

Matsentralene får 7 millioner kroner ekstra. Minstepensjonister får 4.000 kroner ekstra i året, mens mottakere av minstesatsen for uføre får 3.000 kroner ekstra. I tillegg blir bostøtten økt på grunn av de høye strømprisene.

SV innkasserer også seire på bistandsområdet, der det er økte bevilgninger i forhold til det opprinnelige budsjettforslaget, og beboere på asylmottak får økt stønaden med 50 prosent.

På klimafronten er den mest merkbare seieren for SV at regjeringen bes om ikke å lyse ut 26. konsesjonsrunde i denne stortingsperioden.

Regjeringspartiene har tydelig uttrykt at de ikke ønsker å bruke mer oljepenger. Ifølge det VG erfarte tidligere i dag ble 4,3 milliarder kroner ekstra hentet inn i utbytte fra Statkraft.

Neste artikkel

Høy strømimport så langt i år – vil bli vanligere