Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Enighet i lønnsoppgjøret – ingen storstreik

Etter mange timer på overtid i meklingen har LO, YS og NHO blitt enige om lønnsoppgjøret. Dermed blir det ingen storstreik.

NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik skal ha kommet til enighet. Her fra en pressekonferanse på Thon hotel Opera i Oslo før forhandlingene startet. Foto: Berit Roald / NTB
NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik skal ha kommet til enighet. Her fra en pressekonferanse på Thon hotel Opera i Oslo før forhandlingene startet. Foto: Berit Roald / NTB

Meklingen kom i havn over 13 timer på overtid.

Rammen er på 2,7 prosent, altså 0,1 prosentpoeng unna LOs krav.

NHO var i utgangspunktet villige til å gi 2,2 prosent, men til slutt havnet oppgjøret under ultimatumet til LO og YS på 2,8 prosent.

Det er også blitt enighet om et lavlønnstillegg på 1 krone i timen, etter det NRK får opplyst.

Det var lenge fare for at over 30.000 kunne bli tatt ut i streik, men streiken er nå avblåst.

Mellomoppgjør

LO, YS og NHO satt siden fredag klokken 10 hos Riksmekleren, og den opprinnelige fristen for å bli enige var ved midnatt natt til søndag.

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn. NHO ville sikre konkurransedyktighet med sitt forslag på 2,2 prosent.

Det ville reelt sett vært en nedgang i kjøpekraften for norske arbeidere ettersom prisveksten er anslått til 2,8 prosent i år.

Sperret inne av koronaregler

På grunn av koronarestriksjonene satt partene hver for seg på Hotel Opera i Oslo sentrum. De har ikke fått forlate sine soner eller gå fritt rundt på hotellet.

Partene har heller ikke fått forlate hotellområdet for å gå i butikken, for eksempel.

De mange tiltakene gjorde forhandlingene mer komplisert enn vanlig, sa riksmekler Mats Ruland lørdag.

Fakta

Lønnsoppgjør 2021

* Forhandlingene mellom LO, YS og NHO ble brutt 25. mars ettersom avstanden mellom partene var for stor.

* Meklingen startet klokken 10 fredag 9. april på Hotell Opera i Oslo sentrum. Fristen for meklingen er satt til midnatt natt til søndag

* LO og YS krever at kjøpekraften opprettholdes, mens NHO krever reallønnsnedgang for å holde lønnsveksten på et likt nivå som handelspartnere i utlandet.

* Til sammen omfatter oppgjøret rundt 198.500 arbeidstakere, og 31.348 av dem er streikeklare i prinsippet fra søndag morgen.

* Rundt 23.500 LO-medlemmer i NHO-bedrifter blir tatt ut, og i tillegg er det varslet plassfratredelse for rundt 2.400 ansatte i Vy Buss i Spekter-området. Rundt 5.500 bussansatte tas ut i streik av YS.

* Rutebusser og ferjeforbindelser ventes å rammes i stor skala dersom det blir streik. Store deler av bygg- og anleggsbransjen, deriblant asfaltbransjen, flere industrivirksomheter, mat- og næringsmiddelproduksjon (drikkevarer, sjokolade og snacks, og salat) og el- og heisinstallasjon rammes også i første omgang.

* Det gjennomføres lønnsoppgjør hvert år. Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn. Det har ikke vært streik i et mellomoppgjør siden før krigen.

* Mellomoppgjøret står i motsetning til hovedoppgjør, hvor man forhandler om både lønnsregulering og regulering av alle andre bestemmelser i tariffavtalene, som for eksempel arbeidstid eller permisjonsbestemmelser. Forrige hovedoppgjør var i 2020.

* Mellomoppgjør og hovedoppgjør gjennomføres annethvert år. I Norge har det siden midten av 1970-tallet vært vanlig å ha mellomoppgjør hvert oddetallsår.

Neste artikkel

Støre møter LO og NHO om strømkrisen