Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Verste tørken i Spania og Portugal på over tusen år

Deler av Portugal og Spania er tørrere enn de har vært på 1200 år, ifølge ny forskning. Konsekvensene kan bli store for produksjonen av ost og vin.

I årene som kommer vil det bli en økende risiko for tørke, noe som vil kunne true landbruket på den iberiska halvøya. Foto: Vidar Ruud / NTB
I årene som kommer vil det bli en økende risiko for tørke, noe som vil kunne true landbruket på den iberiska halvøya. Foto: Vidar Ruud / NTB

Siden starten av året har deler av Portugal og Spania vært rammet av en ekstrem tørke.

Tørken er et resultat av et atmosfærisk høytrykkssystem, som spesielt de siste 100 årene er blitt drevet fram av klimaendringer. Det viser ny forskning publisert av det amerikanske tidsskriftet Nature Geoscience.

Azorhøytrykket, som ligger sør for den portugisiske øygruppen Azorene i Atlanterhavet, har stor effekt på vær- og langsiktige klimatrender i Vest-Europa.

Forskerne bak rapporten i Nature Geoscience har konkludert med at vintrene i det vestlige Middelhavet har blitt tørrere etter hvert som azorhøytrykket har utvidet seg i takt med klimaendringene.

Det vil ifølge forskerne føre til en økende risiko for tørke på den iberiske halvøya og true landbruket.

Planlegger erklæring av krisetilstand

Også andre land i Sør-Europa er rammet av kraftig tørke.

Italias statsminister Mario Draghi uttalte mandag at regjeringen planlegger å erklære krisetilstand og lansere tiltak som svar på den alvorlig tørken som har rammet deler av landet.

Den nordlige delen av Italia er spesielt hardt rammet, og de store innsjøene, inkludert Gardasjøen, holder mye mindre vann enn det som er normalt på denne tiden av året.

Neste artikkel

Her må de frakte vann inn med helikopter for å redde kyrne