Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vedum: – Mæland må slutte å skylde på andre for omstridt storfylke

– Kommunalminister Monica Mæland (H) må slutte å skylde på Stortinget for det omstridte storfylket i nord, sier, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Sammenslåingen mellom Troms og Finnmark til et nytt storfylke som vil dekke en firedel av Norges areal, kommer til å bli avvist av fylkestinget i Finnmark etter at Finnmark Arbeiderparti vendte tommelen ned under sitt årsmøte i Kirkenes sist helg.

Vedtaket fikk Mæland til å slå fast at hun er beredt til å gjennomføre Stortingets vedtak dersom ikke finnmarkingene selv velger å ha hånden på rattet.

Det er drøyt, mener Vedum.

Distanserer seg

– Det er regjeringen som har satt i gang denne prosessen. Men likevel prøver Mæland nå å distansere seg selv fra tvangssammenslåingen ved hele tiden å vise til Stortingets vedtak. Dessuten kjefter hun på folk i Finnmark fordi de ikke ønsker å bli slått sammen med Troms. Det må hun slutte med, sier Vedum.

• Les også: Finnmark Ap sier nei til avtalen om nytt storfylke

Mæland er en av tre statsråder som møter fra regjeringen i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. Vedum har planen klar.

– Jeg ser at det knapt er noen i Høyre som åpent forsvarer dette storfylket i nord. Det er forståelig, for også de ser jo at dette er en særdeles dårlig løsning, sier Sp-lederen.

Ingen begeistring

Sammenslåingsavtalen som Finnmark Ap har sagt nei til, innebærer at Tromsø blir fylkeshovedstad med både politisk og administrativ toppledelse.

Tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen la grunnlaget for årsmøtevedtaket med et forslag fra Tana Ap. Mæland oppfordres til å reversere tvangssammenslåingen hvis hun ikke makter å sørge for en jevn fordeling av makt og oppgavefunksjoner.

Vedum mener at hele fylkesreformen halter – ikke bare lengst i nord.

Annonse

– Det er dårlige løsninger med et knappest mulig flertall bak seg i Stortinget og totalt uten begeistring, sier Vedum.

Trekk det

Nå vil han be kommunal- og moderniseringsministeren komme til Stortinget og redegjøre for prosessen.

– Jeg tror alle ville blitt glade hvis Mæland kom til Stortinget og sa at hun ikke ser noen grunn til å bruke tvang overfor Finnmark, og at hun kan leve med å trekke tvangen dersom Stortinget ikke insisterer, sier Vedum.

– Selv statsminister Erna Solberg (H) har jo gitt uttrykk for at dette ikke er hennes primære ønske, tilføyer han.

Folkeavstemning

Når fylkesavtalen skal behandles i Finnmark fylkesting senere i mars, vil Senterpartiet foreslå folkeavstemning om sammenslåingen.

• Les mer. Mæland får nytt storfylke i retur fra Finnmark

– Vi har tradisjon for å bruke lokale folkeavstemninger ved varige og radikale endringer, som for eksempel i EU-saken. I et folkestyre er det jo en fordel å få vite hva folk mener, sier han.

I Finnmark Ap var stemningen i utgangspunktet kjølig til Sp-forslaget om folkeavstemning i landets nordligste fylke, men i årsmøtevedtaket heter det at det blir opp til fylkestingsgruppa å ta stilling til det.

Neste artikkel

Landbruksskole fyller 100 år