Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vannet i Askøy forurenset av hestemøkk

Analyseresultater fra Askøy viser at vannet varforurenset av hestemøkk, melder Bergens Tidende.

Varaordfører Bård Espelid var på befaring etter at høydebassenget på Øvre Kleppe var tømt for vann. Foto: Jørgen Eide / NTB scanpix
Varaordfører Bård Espelid var på befaring etter at høydebassenget på Øvre Kleppe var tømt for vann. Foto: Jørgen Eide / NTB scanpix

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har i den siste tiden analysert tarmbakteriene som er funnet i vannet i høydebassenget på Askøy. Fredag kom svaret i en rapport til Askøy kommune, skriver avisen.

– Vannet vi har undersøkt, har vært i kontakt med hesteavføring, sier divisjonsdirektør Roald Sørheim i NIBIO. Instituttet har utviklet en DNA-basert metode for å avsløre hva slags forurensningskilde det er snakk om.

Annonse

– Vi har ikke undersøkt om det er sykdomsfremkallende bakterier i vannet. Men vannprøven vi har fått viser at vannet er forurenset av hesteavføring, sier Sørheim.

En laserskanning av høydebassenget etter at det var tømt for vann tidligere i uken viste sprekkformasjoner. Etter det har hovedteorien vært at smitten har kommet seg inn i bassenget via disse sprekkene etter at det var tømt for vann

– Det er utvilsomt at det trekker vann inn her. At drikkevannet har vært lagret sånn i mange år er betenkelig. Dette rommet skal være tett, det skal ikke være sånn, sa varaordfører Bård Espelid til Bergens Tidende mandag.

Flere tusen askøyværinger har blitt syke av det forurensede drikkevannet. En 72 år gammel kvinne og en ett år gammel gutt har mistet livet. Siden smitten ble oppdaget har innbyggerne på øya utenfor Bergen måttet koke drikkevannet.

Neste artikkel

Stort sprik i tilskot: – Forstår at bønder synest det er urettferdig