Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Uvanlig middagsgjest dukket opp på trappa til paret i Kongsvinger

– Det er nok ikke mange som har hatt besøk av et villsvin på hustrappa, sier Gunn Hege Dalsberget. Se video!

Under den siste kuldeperioden fikk Gunn Hege Dalsberget og kjæresten besøk av noen litt uvanlige middagsgjester ved Gjermshus på Granli i Kongsvinger.

En flokk med villsvin tok jevnlig turen til gården på leting etter mat. Huseieren har både sauer og kyr, og har ofte litt dyrefôr liggende ute.

– Vi vet det er en villsvinbestand her i distriktet, men vi har ikke merket noe til dem før de siste 14 dagene. Da det var ganske kaldt trakk en flokk med unge villsvin ned mot bebyggelsen for å finne mat, forteller Dalsberget til Nationen.

Det var avisa Glåmdalen som omtalte saken først.

Filmet villsvin på døra

Det hele toppet seg da partneren en kveld sto ansikt til ansikt med et villsvin ute på trappa. Svinet forsynte seg av en sekk med fôr til sauer som stod utenfor døra.

– Villsvinet tittet opp og sto stille, før det raskt forsvant. Det er nok ikke mange som har hatt besøk av et villsvin på hustrappa, ler hun.

En ettermiddag i 17-tiden hørte kjæresten noen lyder da han var ute og gikk tur. Plutselig fikk han øye på en flokk med fem villsvin som sprang over jordet.

Annonse

– De er ganske tøffe, og bryr seg ikke hvis det kommer en bil eller traktor, men de er veldig sky mennesker, forteller Dalsberget.

– Er ikke redde for de minste dyrene

En annen dag kom paret kjørende opp til gården og ble vitne til flere villsvin som spiste av restefôret til sauene.

– Vi satt i bilen bare to-tre meter unna og studerte dem ganske lenge. Men da vi åpnet bilvinduet sprang de av gårde, forklarer hun.

– Hvordan er det å leve så tett på villsvinene?

– Vi er ikke redde for de minste dyrene, de er bare spennende. Men det er noen store sugger og galter lenger oppi skogen her, som vi tenker litt ekstra på når vi ferdes ute, sier Dalsberg.

Nå er de kvitt de mest nærgående villsvinene. Ifølge Dalsberget er fire av de fem villsvinene skutt.

– Den siste stakkaren har vel søkt seg sammen med de voksne dyrene. Nå er det mildere vær, så de finner kanskje enklere mat selv, forteller Dalsberget, som håper de slipper å få flere uanmeldte gjester til middag.

Neste artikkel

Langedrag får ikke skaffe seg fruktbar villsvinråne