Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mange bekymrede soppspisere har kontaktet Giftinformasjonen

Giftinformasjonen har fått 15 prosent flere henvendelser om sopp så langt i år enn snittet de siste årene. Mange henvendelser handler om barn som har fått i seg ukjent sopp.

Rød fluesopp er blant soppene som er veldig giftige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Rød fluesopp er blant soppene som er veldig giftige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Spørsmålene Giftinformasjonen oftest får handler om at barn har fått i seg sopp de har funnet i hagen eller på tur med barnehagen, opplyser soppsakkyndig ved Giftinformasjonen, Kristin Opdal Seljetun.

I løpet av de siste åra har Giftinformasjonen fått rundt 1200 telefoner om sopp i året. Fram til august i år hadde Giftinformasjonen over 300 henvendelser, melder Folkehelseinstituttet.

En del andre henvendelser handler om voksne som har spist sopp og har fått ubehag, eller at de har spist ukjent sopp og blitt forgifta.

– Ved mistanke om at man har fått i seg en giftig sopp, bør man kontakte Giftinformasjonen. Vi vil da gi råd om videre oppfølging og eventuell behandling, sier Opdal Seljetun til Nationen.

– Feil mellom matsopp og giftig sopp

Så langt i år har to personer vært innlagt på sykehus som følge av soppforgiftning, men ingen ble alvorlig syke.

Giftig sopp finnes innen sopptypen skivesopper. De fem giftigste er spiss og butt giftslørsopp, som gir nyreskader, og hvit og grønn fluesopp og flatklokkehatt, som gir leverskader.

– De fleste forgiftninger skjer etter at man har tatt feil mellom matsopp og giftig sopp. Vår erfaring er at mange sopper kan forveksles om man har begrensede soppkunnskaper. Spiss giftslørsopp vokser samme sted som traktkantarell, så selv om den ikke ligner mye kan den bli med i kurven og gi forgiftninger. Hvit fluesopp kan ligne på sjampinjonger og andre hvite sopper, sier soppekspert Opdal Seljetun.

Annonse

Hva slags symptomer du får, avhenger av hvilken sopp du spiser.

– Ved inntak av mage- og tarmirriterende sopp, vil symptomer komme få timer etter soppinntaket. Ved inntak av spiss eller butt giftslørsopp vil symptomer komme 36 timer til seks dager etter inntak. Har man spist flatklokkehatt, grønn eller hvit fluesopp kommer symptomene seks til 24 timer etter inntaket. Generelt er at jo lengre latenstid, det vil si tid fra inntak til symptomer, desto mer problematisk sopp.

Kantarell og giftslørsopp kan vokse i samme område. Den ene er giftig, mens den andre er spiselig. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Kantarell og giftslørsopp kan vokse i samme område. Den ene er giftig, mens den andre er spiselig. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

App og kontroller

Opdal Seljetun sier du kan bruke appen til Sopp- og nytteveksforbundet for å sjekke om du har fått riktig sopp med i kurven.

– Appen bemannes av soppsakkyndige, så ved bruk av denne vil du unngå alvorlige forgiftninger. Andre sopp-apper vil vi ikke anbefale å bruke. I utgangspunktet anbefaler vi å bruke en fysisk soppkontroll, sier hun.

Lurer du på hvor du kan finne din lokale soppkontroll, kan du besøke soppkontroll.no. De fleste kontrollene starter i midten av august og fortsetter til slutten av oktober.

Blir du dårlig etter å ha spist sopp, trenger det ikke være forgiftning.

– Spiser man gammel, markspist eller halvråtten sopp, kan man få symptomer fra mage og tarm, sier Opdal Seljetun i Giftinformasjonen.

Neste artikkel

Posten feirer Bergens 950 år med frimerke