Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

USA: 11.000 fugler døde i uvær

Et uvær med kraftige haglbyger etterlot seg 11.000 døde havfugler i Montana i USA. Hagle på størrelse med baseballer skal også ha ødelagt avlinger, biler og vinduer.

Mange av de døde fuglene har skylt i land, og er nå i ferd med å råtne. Foto: Montana Fish, Wildlife and Parks.
Mange av de døde fuglene har skylt i land, og er nå i ferd med å råtne. Foto: Montana Fish, Wildlife and Parks.

Det var søndag i den amerikanske delstaten Montana, i området Big Lake, at naturforvalterne oppdaget mengder med døde pelikaner, måker og gjess etter det kraftige uværet med haglbyger.

Opp til fem centimeter store hagl skal ha falt, i tillegg til at det skal ha vært vindkast på over 100 kilometer i timen, skriver Montana Fish, Wildlife & Parks på sine hjemmesider.

På størrelse med baseballer

Fuglene skal ha hatt knuste kranier, brukne vinger og indre blødninger. Ifølge vitner til uværet skal haglet ha vært på størrelse med baseballer.

Området er populært for hekkende fugler som skarv, kanadagjess og ender, men i øyeblikket er store deler av området oversvømmet etter mye regn det siste halvåret.

Annonse

Viltbiologi Justin Paugh fra Montana Fish, Wildlife & Parks sier at mellom 20 til 30 prosent av fuglene døde som følge av uværet, og av de fuglene som overlevde er opp mot 30 prosent så skadet at de vil slite med å overleve.

Frykter smitte fra de døde fuglene

Nå frykter de mulig smittespredning fra de døde fuglene, og de har derfor satt i gang arbeid med å hindre spredning.

Samtidig påpeker han at det er mange fugler som fortsatt er i fin form.

– Innsjøen er fortsatt full av levende og sunne fugler. Det er den positive delen av historien. Livet går videre.

I tillegg til de skadde fuglene, ble det skader på avlinger i området, vinduer ble knust og biler fikk store skader som følge av uværet.

Neste artikkel

Forrige tiår var det varmeste noen gang