Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tysklands landbruksminister trosset Merkel 

Tysklands landbruksminister Christian Schmidt handlet i strid med regjeringens instruks da han sa ja til å fornye godkjenningen av ugressmiddelet glyfosat. 

Intern strid: Tysklands statsminister Angela Merkel ble ført bak lyset av sin landbruksminister. Foto: AP Photo/Markus Schreiber
Intern strid: Tysklands statsminister Angela Merkel ble ført bak lyset av sin landbruksminister. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Tysklands landbruksminister Christian Schmidt handlet i strid med regjeringsinstruksen da han sa ja til å fornye godkjenningen av ugressmiddelet glyfosat.

Det bekreftet statsminister Angela Merkel på en pressekonferanse tirsdag.

Tyskland ble tungen på vektskålen da saken var oppe til behandling i Brussel mandag ettermiddag. Tyskland skulle egentlig stemme avholdende, men endte overraskende opp med å si ja til å forlenge godkjenningen av de kontroversielle ugressmiddelet med fem nye år.

Saken kommer svært ubeleilig for Merkel, som nå håper på å få i gang forhandlinger med sosialdemokratiske SPD om å fortsette storkoalisjonen dem imellom.

Tillitsbrudd

Miljøminister Barbara Hendricks, som kommer fra SPD, var mot fornyet godkjenning av glyfosat. Hun har sagt at Merkel bør gi landbruksministeren sparken.

Både Hendricks og andre SPD-politikere har kalt saken et tillitsbrudd.

Schmidt tilhører CSU, det bayerske søsterpartiet til Merkels kristenkonservative parti CDU.

Samtalene med SPD er Merkels siste sjanse til å få på plass en flertallsregjering etter at sonderingene med miljøpartiet De grønne og liberale FDP brøt sammen.

Annonse

Les også: Monsanto og bondeorganisasjoner med glyfosat-søksmål mot California

Kvalifisert flertall

I alt 18 medlemsland i EU stemte mandag for å forlenge godkjennelsen av glyfosat. Det var nok til å sikre kvalifisert flertall. Dermed kan bønder og hageeiere i EU fortsette å bruke stoffet til 15. desember 2022.

Ni land – Belgia, Hellas, Frankrike, Kroatia, Italia, Kypros, Luxembourg, Malta og Østerrike – stemte mot, mens Portugal var avholdende.

Glyfosat er virkestoffet i ugressmiddelet Roundup, som produseres av amerikanske Monsanto. Ugressmiddelet er mye brukt, men frykt for at det kan være kreftframkallende har gjort det kontroversielt i flere EU-land.

Både Tyskland og flere andre EU-land varsler at det kan komme innstramminger i de nasjonale reglene for bruk av stoffet.

Les Kari Gåsvatns kommentar: Den store glyfosat-tvilen

Neste artikkel

Tidligere ESA-topp tror ikke Island-veto stopper Norges Acer-samarbeid