Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Trump lover «rettferdige» tollsatser

President Donald Trump bekrefter at USA vil innføre 10 til 25 prosents importtoll på aluminium og stål, men Australia, Mexico og Canada kan bli spart. 

President Donald Trump snakket om toll under regjeringsmøtet i Det hvite hus torsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

– Vi kommer til å være veldig rettferdig, vi kommer til å bli veldig fleksibel, sa Trump i et møte med sin regjering torsdag.

Senere samme dag har han invitert til en seremoni der tiltaket skal undertegnes. For ordens skyld bekrefter Det hvite hus at Trump da kommer til å signere ordrer om å innføre toll på stål- og aluminium.

Les også: Stormaktene forbereder seg på handelskrigen ingen vil ha

– Vi kommer til å beskytte den amerikanske arbeideren, slik jeg lovte under min valgkamp, sier Trump.

Et flott land

Presidenten gjentok at Mexico og Canada kan bli unntatt tollen hvis forhandlingene om en ny NAFTA-avtale går bra. Også Australia kan slippe unna.

– Vi har et veldig nært forhold til Australia, vi har et handelsoverskudd med Australia, et flott land, en langsiktig partner, sier Trump og tilføyer:

Les også: Noen bønder håper å vinne på Trumps handels-kaos

– Vi kommer til å gjøre noen greier med dem og vi kommer til å gjøre noen greier med noen andre land.

Kritiserer Tyskland

Annonse

Trump fulgte opp med å kritisere Tyskland, som han anklager for å opptre urettferdig fordi de ifølge ham ikke bidrar nok til NATOs budsjetter.

– Så vi ser på handel, og vi ser på militæret, og til en viss grad så går de hånd i hånd, sa den amerikanske presidenten.

Planen er å innføre en tollsats på 25 prosent på utenlandsk stål og 10 prosent på aluminium, gjentok han.

15 til 30 dager

EU har reagert kraftig på forslaget og gjort det klart at de er klar til å starte en handelskrig dersom USA gjør alvor av truslene.

Kunngjøringen torsdag kom mens det har pågått en intens lobbyvirksomhet i Washington for å dempe konsekvensene av tollen.

Presidentens handelsrådgiver Peter Navarro har uttalt at tollsatsene kan tre i kraft i løpet av 15 til 30 dager. Men kilder i Det hvite hus sa så sent som torsdag at detaljene i Trumps plan fortsatt ikke er på plass, og det er uklart når tollregimet skal tre i kraft.

(©NTB)

Neste artikkel

Fjerner kua fra kommunevåpenet