Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Trump benåder kvegeiere som satte fyr på føderal grunn

USAs president Donald Trump har benådet to bønder som var dømt for brannstiftelse i en sak som utløste væpnet okkupasjon i et naturreservat i delstaten Oregon.

– De var dedikerte familiemenn, respekterte bidragsytere til lokalsamfunnet, og hadde utstrakt støtte fra sine naboer, lokalt politi, gårdeiere og kvegeiere. Rettferdigheten burde for lengst vært gjennomført for Dwight og Steven Hammond, og begge fortjener denne benådningen fullt ut, sa Det hvite hus' pressetalskvinne Sarah Sanders tirsdag.

De to kvegeierne ble i 2012 dømt for å ha satt fyr på offentlig eid land med overlegg. De hadde beiterettigheter på landområdet de satte fyr på.

Strafferammen var på minimum fem år, men en føderal dommer besluttet, på sin siste arbeidsdag før han gikk av med pensjon, at dette var for streng straff og ga faren og sønnen langt kortere fengselsstraffer.

Påtalemyndigheten anket og vant, og de to ble i oktober 2015 dømt til å sone minimum fem års fengsel, en beslutning Sanders kaller «urettferdig».

Dommen utløste protester som kulminerte med at aktivisten Ammon Bundy og flere titall andre militante okkuperte besøkssenteret til naturreservatet Malheur National Wildlife Refuge fra 2. januar til 11. februar 2016.

De væpnede okkupantene mente 76 år gamle Dwight Hammond og den 49 år gamle sønnen Steven Hammond var utsatt for føderalt overtramp. De hevder også at føderale myndigheter kun har svært begrenset rett til å eie land innen en delstats grenser.

Neste artikkel

USA tester raskere slaktelinjer for svin