Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Truer med å forgifte matvarer i butikken

Flere matvareselskaper over hele Europa har de siste ukene fått brev med trusler om forgiftning av matvarer. Så langt er det ikke kommet trusler til norske produsenter, men de er forberedt.

Flere steder i Europa har det kommet trusler om forgiftet mat. Så langt har ingen norske produsenter fått truselen. Foto: Siri Juell Rasmussen
Flere steder i Europa har det kommet trusler om forgiftet mat. Så langt har ingen norske produsenter fått truselen. Foto: Siri Juell Rasmussen

Det hele begynte i Italia, der flere kjente matvareprodusenter mottok brev fra Belgia. Nylig fikk også danske matprodusenter lignende brev, skriver TV2.dk.

I brevene får selskapene beskjed om å overføre 300.000 euro i kryptovalutaen bitcoin til en konto. Dersom dette ikke blir gjort skal produkter fra dette selskapet bli forgiftet i butikkene.

Det danske politiet forteller at de tar truslene på alvor.

– Vi undersøker intensivt for å avdekke disse gjerningsmennene, sier politiinspektør i Rigspolitiet Uffe Stormly til den danske TV-kanalen.

Kaffe-, sjokolade- og kakeprodusenter

Lignende brev skal ha blitt sent til selskaper i Belgia, Nederland, Sveits, Østerrike, Tyskland, Storbritannia og Sverige.

I Italia mottok blant andre kaffeprodusenten Lavazza, sjokoladeprodusenten Ferrero og kakeprodusenten Balocco brev. Ifølge det danske politiet er brevene som er sendt til de forskjellige selskapene, identiske.

Stormly sier til TV2 at det er liten risiko for angrep. Så langt skal det ikke ha vært noen giftangrep.

– Når noen truer matvaresikkerheten tar vi det alvorlig. Men det er verdt å understreke at det ikke er noen som har forgiftet mat i Danmark, så man skal ikke være bekymret slik det foreligger her og nå, sier Nikolas Hove i Fødevarestyrelsen i Danmark til kanalen.

Ingen norske truet

Annonse

Så langt skal ingen norske selskaper ha fått lignende brev. Verken politiet, Mattilsynet eller NHO Mat og Drikke har informasjon om at noe slikt har skjedd.

– Vi er kjent med at det har vært flere slike saker i Europa. Vi har i lys av dem gjort undersøkelser her i Norge og følger med på dette, skriver Ida Dahl Nilssen, kommunikasjonssjef i Kripos i en mail, men legger til at de per nå ikke er kjent med noen tilfeller i Norge.

Samtidig er norske bedrifter klar over situasjonen i resten av Europa, og er forberedt dersom også de skulle få et brev.

– Generelt kan vi si at vi har strenge rutiner, gode sporingssystemer og at vi er oppmerksomme på internasjonal matkriminalitet. Dette er per nå en politisak i de landene som er berørt, skriver Eskil Pedersen, assisterende kommunikasjonsdirektør i Nortura i en mail til Nationen.

Tine: – Har intern beredskap

Også melkegiganten Tine er forberedt på lignende situasjoner.

– I Tine ville en slik hendelse blitt tatt svært alvorlig og dette er noe vi har interne beredskapsinstrukser og rutiner for. En slik sak vil også utløse et samarbeid med både politiet og Mattilsynet, i tillegg til eventuelle butikkjeder hvis det ville være aktuelt. I fellesskap ville vi da iverksette de tiltakene som myndighetene mener er nødvendige, skriver kommunikasjonsrådgiver Ole Martin Buene.

Bama forteller at de tar godt vare på sikkerheten ved at det foretas jevnlig analyser av både råvarer, produksjonsmiljø og ansatte.

– Når det gjelder sabotasje og utpressing, er dette kriminalitet vi tar på alvor, og som det dessverre er vanskelig å sikre seg mot. Noe av det viktigste vi har på plass for en slik situasjon er imidlertid full sporbarhet, på raskest mulig vis, i de delene av verdikjeden vi har ansvaret for. Det vil si fram til varene ankommer utsalgssted og bakover til våre leverandører, sier kommunikasjonssjef i Bama, Pia Gulbrandsen.

Nationen har vært i kontakt med flere andre norske selskaper, men har så langt ikke fått noen tilbakemeldinger.

Stoffet man truer med å forgifte maten med er oleandrin. Ifølge Hove i Fødevarestyrelsen skal det mye oleandrin til før det er helsefarlig, skriver TV2.dk.

Neste artikkel

Norgesgruppens EMV-selskap med 1 milliard i økt omsetning