Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Toyota og Hyundai stanser utlevering av hydrogenbiler etter eksplosjon

Både Toyota og Hyundai i Norge har stoppet utleveringen av hydrogenbiler i påvente av mer informasjon om hydrogeneksplosjonen i Sandvika mandag.

Hydrogenstasjonen på Hvam i Skedsmo er stengt mandag. Foto: Vidar Ruud / Scanpix
Hydrogenstasjonen på Hvam i Skedsmo er stengt mandag. Foto: Vidar Ruud / Scanpix

– For å hindre at kunder blir skadelidende har Toyota Norge besluttet å tilby gratis lånebiler inntil situasjon er løst. Toyota Norge har midlertidig stoppet utlevering av Mirai, men modellen er fortsatt tilgjengelig for salg, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge til NTB.

Han understreker at hendelsen ikke hindrer Toyotas hydrogensatsing.

– Dette endrer ikke vårt syn på hydrogen, og det er viktig for oss å påpeke at hydrogenbiler er minst like sikre som vanlige biler. Selve hydrogentankene er så robuste at du skal kunne skyte på dem med pistol uten å slå hull i dem, sier Olsen.

På vent

Hyundai er den andre leverandøren av hydrogenbiler i Norge. Markedsdirektør Christian Stenbo i Hyundai bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at også de har satt utleveringen av hydrogenbiler på vent.

Annonse

Samtidig understreker han at det ikke er grunn til å sette spørsmålstegn ved sikkerheten i fabrikantens hydrogenbiler etter ulykken, og at deres fabrikker og systemer er tilrettelagt for å fortsette serieproduksjonen av hydrogenbiler.

Eksplosjon

Ifølge Teknisk Ukeblad ble det solgt 51 hydrogenbiler i Norge i 2018, mot 55 året før.

Eksplosjonen skjedde ved Uno-X-stasjonen i Sandvika i 17.30-tiden mandag. Ingen ble alvorlig skadd, men selskapet har midlertidig stengt samtlige hydrogenfyllestasjoner i Norge inntil årsaken til eksplosjonen er avdekket.

Politiet, fageksperter og myndigheter etterforsker nå saken for å avdekke årsaken.

Neste artikkel

Flyttet frakt av fisk og dagligvarer over på bane – erstatter 13.000 trailerlass