Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

To dømt etter myntfunn fra 800-tallet

To menn er i Ringerike tingrett dømt til å betale bøter for brudd på kulturminneloven etter at de fant vikingmynter fra 800-tallet og tok dem med hjem.

Dommen mot de to mennene falt i Ringerike tingrett. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Dommen mot de to mennene falt i Ringerike tingrett. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

På et jorde ved gården Søndre Lore i Hole fant de for halvannet år siden ti mynter, to skålspenner og perler som de etter hvert skjønte måtte stamme fra vikingtiden. Funnet ble gjort etter at de søkte i området med metalldetektor, melder NRK.

Nå er de dømt til å betale 15.000 og 8.000 kroner i bot.

– Vi godtar dommen og er glade for å bli ferdige, sier Ole Johan Fuglerud, som ble dømt sammen med kameraten Joakim Holbæk.

Annonse

Etter at de fortalte om funnet på Facebook, ble de to meldt til politiet av fylkeskommunen. Deretter ble de tiltalt for å ha tatt med seg sølvmyntene og perlene hjem og vasket dem.

Fylkesarkeolog Håvard Hoftun forklarte i retten at kulturminneloven sier at man skal ta kontakt med en gang man forstår at man har funnet noe svært gammelt.

– Å ta bort så mange gjenstander ødelegger konteksten og informasjonen en arkeolog kan finne. Det er fullstendig feil behandling av funn og gjør at viktige funn kan ha blitt vasket bort, forklarte Hoftun i retten.

Neste artikkel

Flere huseiere kvier seg for å ta strømgrep