Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tidligere landbruksminister Johan C. Løken er død

Gårdbruker og Høyre-politiker Johan C. Løken er død, 73 år gammel. Han var landbruksminister i Kåre Willochs regjering i årene 1981 til 1983.

Nationen møtte Johan C. Løken  i september. Foto: Vidar Sandnes
Nationen møtte Johan C. Løken i september. Foto: Vidar Sandnes

Løken døde mandag morgen etter en tids sykdom, melder Østlendingen.

Johan C. Løken

Født 27. juli 1944 i Elverum. Død 18. desember 2017.

Parti: Høyre

Sist innvalgt som representant for Hedmark 1989-1993. Har en stortingsansiennitet på 12 år og 14 dager.

Han har i tillegg til diverse verv i politikken, også blant annet vært styreleder for Norsk Skogmuseum og Forsvarets Forskningsinstitutt, festspillene i Elverum og vært ansatt ved og formann ved diverse selskaper i området, blant annet en verktøysfabrikk, et shippingselskap og forsikringselskapet Skogbrand.

Løken har også hatt verv i menigheten lokalt, og i Hedmark Nærings- og Industriselskap, en forløper til NHO.

Løken var valgt inn på Stortinget for Hedmark i årene 1981 til 1993. Han var medlem av Elverum kommunestyre og Hedmark fylkesting i 1970-årene.

Innovasjon og naturbruk

Bruk av natur og utvikling og innovasjon i landbruket preget Løkens politiske virke. De senere årene brukte han mye tid på å utforske hvordan bruk av skog kan være et våpen i kampen mot klimaendringene, skriver Østlendingen.

Løken var engasjert i samfunn og politikk til det siste. Nationen intervjuet Løken sist i september i år. Da gikk han blant annet hardt ut mot regjeringens håndtering av ulvesaken og miljøverneres prioriteringer.

– Skog, ulv, næring – dette henger sammen. Gjennom flere tiår har byfløyen i partiene gått sammen med miljøbevegelsen. De er beinharde når det gjelder for eksempel skogvern. Det er blitt en prestisjesak for dem, sa han da.

– Vekket mitt engasjement

Annonse

I artikkelen nevnte også Line Henriette Holten, som fram til stortingsvalget i høst satt som stortingsrepresentant for KrF, Løken som en inspirasjon.

– Johan C. Løken er den politikeren og nestoren i skognæringa som har vekket mitt engasjement. Han har sittet på høring i energi- og miljøkomiteen år etter år. Jeg har lyttet mye til nestor Løken. Han har vært en fantastisk tidligere politiker som har delt nettverket og kunnskapen sin med yngre politikere som har sett potensialet i skogen, sa Holten.

Nationen.no kommer med mer.

Neste artikkel

En bølge av lokalt norsk øl til Berlin