Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

SV vil ha «Robin Hood»-politikk i luftfarten

Sosialistisk Venstreparti vil ha minstepris på flybillettar for å stengje lågprisselskap ute frå Noreg. Samtidig vil partiet at dei store flyplassane i sør betaler høgare avgifter for å kunne gi lettar i nord.

SV har henta inspirasjon frå Austerrike og foreslår minstepris på flybillettar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SV har henta inspirasjon frå Austerrike og foreslår minstepris på flybillettar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SV har henta inspirasjon til forslaget om minstepris frå Austerrike. Der har styresmaktene foreslått at ein flybillett skal koste minst 40 euro, fortel NRK.

Kva ein billett bør koste her i landet, har ikkje transportpolitisk talsperson i SV, Arne Nævra, svaret på no, men han anslår det bør vere nokre hundrelappar.

– Dei aller fleste i Noreg vil forstå at det ikkje er berekraftig med ein flybillett til 199 kroner. Det er same pris som Oslo-Gardermoen med flytoget. Dette er berre for å komme inn på marknaden. Vi meiner ein iallfall må ha ein pris som dekkjer kostnadene med å fly den personen, seier Nævra til kanalen.

Annonse

Men minstepris er ikkje det einaste partiet foreslår. For å sikre at billettane i Nord-Noreg og til og frå den nordlege landsdelen, blir billigare, vil partiet endre avgiftspolitikken.

SV vil ha eit system der flyplassane i nord betaler lågare avgifter, medan avgiftene i sør blir auka tilsvarande.

– Tanken er at dette skal vere ei slags «Robin Hood-løysing» for luftfarten, seier Nævra.

SV meiner endringane er innanfor EØS-regelverket.

Neste artikkel

SV og Sp fikk ikke flertall for å gå inn for forbud mot EMV