Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Strømprisene er på vei ned

Strømprisene er på vei ned som følge av at kraftmagasinene er fullere enn normalt for årstiden. Torsdag var strømprisene de laveste hittil i år.

Strømprisene var 25 øre per kilowatt på kraftbørsen Nord Pool. Strømprisene var uvanlig høye i vinter, men har nå falt merkbart. På det dyreste i januar lå de på over 60 øre, ifølge Energi Norge.

Årsaken til at strømprisene nå synker, er blant annet at Norge hittil i år har importert dobbelt så mye kraft som vi har eksportert gjennom strømkablene fra våre naboland. Dermed er kraftmagasinene våre nå fullere enn det som er normalt for årstiden.

– Fjorårets tørkesommer og påfølgende kalde vinter gjorde at vi tæret hardt på vannmagasinene, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

Annonse

I september i fjor var fyllingsgraden nesten 20 prosentpoeng lavere enn normalt for årstiden.

– Nå har mer nedbør og smeltevann ladet opp «fjellbatteriene» våre til 50 prosent, som er fem prosentpoeng over normalen de siste 20 årene, sier Øverås

Ifølge Statnett har Norge hittil i år importert 6,4 TWh (milliarder kilowattimer) strøm. Det meste av importen er kommet fra Sverige, etterfulgt av Danmark og Nederland.

Uten muligheten til å importere, ville strømprisene i vinter blitt enda høyere. Det er vanskelig å si eksakt hvor mye, men NVE har tidligere beregnet at vinterprisene kunne vært to-tre ganger høyere uten kablene som knytter oss til utlandet.

Neste artikkel

Ventar milliardkutt i kostnader for bønder