Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stortinget vil ikke stoppe nedleggelsen av studiesteder i Nordland

I sommer vedtok styret i Nord universitet å legge ned studiestedene i Nesna og Sandnessjøen. Nå er det klart at Stortinget ikke vil gripe inn mot nedleggelsene.

SVs Lars Haltbrekken frykter for flere studiesteders fremtid etter at utdanningskomiteen ikke vil gripe inn mot nedleggelsen av studiestedene i Nesna og Sandnessjøen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SVs Lars Haltbrekken frykter for flere studiesteders fremtid etter at utdanningskomiteen ikke vil gripe inn mot nedleggelsen av studiestedene i Nesna og Sandnessjøen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ingen desentraliserte utdanningssteder er trygge etter dette vedtaket, sier Lars Haltbrekken (SV) til Trønder-Avisa.

Uttalelsen kommer etter at Stortingets utdanningskomité tirsdag avga sin innstilling om desentralisert utdanning. Her kommer det fram at regjeringspartiene ikke vil støtte et forslag fra SV om å stoppe de foreslåtte endringene ved Nord universitet som innebærer at studiestedene i Nesna og Sandnessjøen legges ned.

Saken skal opp til endelig behandling i Stortinget 12. november.

Frykter for flere

– Jeg synes det er sørgelig at vi nå aksepterer at studiestedene i både Nesna og Sandnessjøen skal legges ned. Det går hardt utover utdanningstilbudet på Helgeland, og jeg mener det er i strid med fusjonsavtalen da institusjonene som nå utgjør Nord universitet ble slått sammen, sier Senterpartiets Marit Arnstad til Trønder-Avisa.

Både Arnstad og Haltbrekken frykter at det vil komme flere endringer ved Nord universitet fremover. Haltbrekken nevner Namsos og Steinkjer som studiesteder han frykter for fremtiden til.

Annonse

Kan havne i kontrollkomiteen

Fremskrittspartiets Roy Steffensen, som leder utdanningskomiteen på Stortinget, sa til Nationen i oktober at det kan være aktuelt å sende saken til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Nordland Frp har hele veien vært tydelig på at beslutningsgrunnlaget for nedlegging av Nesna er galt. Det merker jeg meg at mange andre også er. Når folk ser ut til å være i tvil om hvorvidt faktagrunnlaget er riktig, tenker jeg kanskje at saken bør behandles i kontrollkomiteen, sa Steffensen.

Han ønsket likevel ikke å stoppe saken selv, fordi det, ifølge ham, ville vært et brudd på spillereglene.

Etter innstillingen tirsdag åpner også Mona Fagerås (SV) for at SV vil fremme et slikt forslag.

– På grunn av det spesielle og prinsipielle i denne saken vurderer vi å ta saken til kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier hun til nettavisen Khrono.

(©NTB)

Neste artikkel

Avvannet husdyrgjødsel er god fosforgjødsel