Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stortinget stopper regjeringens plan om mer søndagshandel

Regjeringens plan om utvidet søndagshandel stanses av et stortingsflertall med Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF og SV.

Stortingsflertall: – Da slipper regjeringen å kaste bort tiden sin med å jobbe med forslag som åpner for mer søndagshandel. Det er fint, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold-Vedum til NRK. Foto: Siri Juell Rasmussen

Fire dager etter at kulturminister Trine Skei Grande (V) sendte forslag om utvidet søndagsåpent ut på høring, slår opposisjonen på Stortinget fast at de ikke ønsker noen liberalisering.

– Da slipper regjeringen å kaste bort tiden sin med å jobbe med forslag som åpner for mer søndagshandel. Det er fint, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold-Vedum til NRK.

• Les også: Grande sender søndagsåpne butikker på høring

– Dårlig gjort

Grande akter likevel å gjennomføre høringsrunden.

– Et bredt sammensatt utvalg har gjort en grundig jobb. Da vil det være dårlig gjort overfor folk å ikke la alle som vil komme til orde. Høringen blir gjennomført. Så er det opp til regjeringen om vi legger fram en sak, sier hun til NTB.

På spørsmål om det ikke like gjerne kan sies å være dårlig gjort å be om innspill til noe stortingsflertallet allerede har sagt nei til, svarer Grande at det kan komme gode og nye argumenter som det er verdt å lytte til.

– Det er endringer med handel på nett som vi må ta inn over oss. Med flere fakta på bordet, håper jeg at debatt vil foredle noen standpunkter, sier kulturministeren.

Flere bransjer, mer plass

Utredningen som Grande sendte på høring rett før helgen, tar blant annet til orde for å utvide dagens arealbegrensning på 100 kvadratmeter opp til 150 kvadratmeter for søndagsåpne butikker. Søndagshandel i flere handelsbransjer enn kiosk og dagligvare er også et av forslagene.

Annonse

Også i regjeringsplattformen som Høyre, Frp og Venstre ble enige om på Jeløya, heter det at regjeringen ønsker å liberalisere reglene for handel på søndag.Også i regjeringsplattformen som Høyre, Frp og Venstre ble enige om på Jeløya, heter det at regjeringen ønsker å liberalisere reglene for handel på søndag.

Men i forslaget som stortingsflertallet står bak, heter det at regjeringen bes om ikke å liberalisere reglene for søndagshandel, slik at ikke flere må jobbe på helligdager.

Vedum sier at søndagen fortsatt skal være annerledesdagen der folk kan gå på fotballkamp, være med familien, gå på tur, i kirken eller rett og slett gjøre ingen ting.

Lederen av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Tone Trøen (H), sier at forslaget som fremmes av de fire partiene ved starten av stortingsmøtet onsdag er spesielt og litt useriøst.

– Nå sier stortingsflertallet at de verken vil lytte til høringssvarene eller vurdere forslagene om søndagshandel. Det er synd, sier hun til NRK.

• Les debattinnlegget fra stortingsrepresentant Tage Pettersen (H): En rettferdig annerledesdag

• Les debattinnlegget fra stortingsrepresentant Tore Storehaug (KrF): La oss halde på annleisdagen

Neste artikkel

Finnmark Sp krever folkeavstemning om sammenslåing