Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen

Som varslet overkjørte opposisjonen regjeringen og vedtok tirsdag at arbeidet med Nord-Norgebanen må starte.

– Stortinget ber regjeringen igangsette arbeidet med å realisere Nord-Norgebanen, heter det i forslaget, som ble vedtatt med 56 stemmer for og 30 imot.

Dermed blir samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) tvunget til å sette i gang arbeidet med jernbaneprosjektet som skal ta togtrafikken fra Fauske til Tromsø. Det liker han dårlig.

– Det som er min bekymring, er at vi skaper forventninger som jeg tror det er helt urealistisk å levere på, sier Hareide til NTB.

Han tror den 375 kilometer lange togstrekningen blir langt dyrere enn anslagene på mellom 107 og 120 milliarder kroner.

– Jeg tror Nord-Norge må tenke igjennom om de virkelig ønsker denne jernbanen. Alt tyder på at den kommer til å bli langt, langt dyrere, sier han.

Annonse

Arbeiderpartiet har tidligere stemt imot et lignende forslag, men snudde etter helgens landsmøte der partiet vedtok å bygge ut Nord-Norgebanen.

Det var SV, Senterpartiet og Frp som fremmet forslaget. De fikk også støtte fra Rødt og MDG.

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes er strålende fornøyd.

– Et Nord-Norge uten bane ville ha utviklet seg til en periferi i en tid hvor utslipp skal ned og energieffektiv transport skal opp. Med bane åpner det seg store muligheter for næring og folk. Vi blir en del av Jernbane-Norge, sier Fylkesnes i en kommentar til NTB.

(©NTB)

Neste artikkel

Regjeringen lover fortgang i utviklingen med mer gods på bane