Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stortinget åpner kontrollsak om oljeåpning i nord

Stortingets kontrollkomité kommer nå til å gå dypere inn i om regjeringen holdt tilbake informasjon da det ble åpnet for oljeaktivitet i Barentshavet sørøst.

SVs Freddy André Øvstegård sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SVs Freddy André Øvstegård sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Jeg er glad for at komiteen deler SVs syn og oppretter kontrollsak. Her må vi grave i hva daværende olje- og energiminister Ola Morten Boe (Sp) har visst og gjort, det vil en kontrollsak med høring bidra til, sier SVs Freddy André Øvstegård til NTB.

Beslutningen om å opprette kontrollsak ble tatt på et møte i komiteen tirsdag.

– Hvis det er åpnet for oljevirksomhet i Barentshavet sørøst på feilaktig grunnlag, er det alvorlig. Både regjeringens grunnlovsfestede informasjonsplikt til Stortinget og nyutlyste blokker i området i 25. konsesjonsrunde er i potten, sier Øvstegård.

Annonse

Beslutningen om kontrollhøring ble imidlertid utsatt og tas først om en uke.

At dagens olje- og energiminister Tina Bru (H) ikke kan svare for Borten Moes vurderinger, kan peke mot at det blir en åpen høring i saken.

Kjernen i saken er om Stortinget hadde all relevant informasjon da det ble åpnet for oljeaktivitet i det enorme havområdet i 2013.

Stortinget hadde tilgang til én rapport fra Oljedirektoratet da beslutningen om å åpne for oljeleting ble tatt i 2013. Men det fantes ytterligere én rapport, som konkluderte med at oljeleting i Barentshavet kunne bli et tapsprosjekt for Norge. Den fikk Stortinget aldri se.

Borten Moe mener at all relevant informasjon ble lagt fram for Stortinget.

Neste artikkel

Desse landbruksprofilane fekk eit kraftig hopp i inntekta i fjor