Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stormaktene forbereder seg på handelskrigen ingen vil ha

USAs president underskriver sitt kontroversielle tollforslag torsdag. EU og Kina har forberedt mottiltak, men understreker at de ikke ønsker en handelskrig.

USAs president Donald Trump, her avbildet i Det hvitehus tirsdag under Sveriges statsminister Stefan Löfvens besøk, har varslet straffetoll på stål og aluminium. Foto: AP / NTB scanpix

– Han skal underskrive torsdag ettermiddag, og så vil det tre i kraft innen 15 til 30 dager, sier Donald Trumps handelsrådgiver Peter Navarro.

I begynnelsen av måneden sa Trump at han ønsker å innføre 10 prosent toll på aluminium og 25 prosent toll på stål.

EU vil ramme USA like hardt

EU har reagert kraftig på forslaget, og har gjort det klart at Unionen er klar til å starte en handelskrig dersom presidenten gjør alvor av truslene.

EU-kommisjonen har allerede forberedt en liste på amerikanske varer som kan bli ilagt toll. Denne listen inkluderer blant annet vaskekummer av stål, motorsykler, yachter, T-skjorter, jeans, sminke, sigaretter, appelsinjus, tranebær, bourbon og peanøttsmør.

Målet er å sørge for at USA rammes like hardt som EU dersom Trumps tollforslag gjennomføres.

EUs handelskommissær understreker likevel at Unionen ikke har et mål om noen større konflikt.

– Vi håper fortsatt vi kan unngå en større handelsdisputt. Det vil ikke være i noens interesse, sier handelskommissær Cecilia Malmström.

Kina klare til å slå tilbake

Også Kina har sagt at de vil slå tilbake mot tollplanene om nødvendig, selv om de gjerne vil unngå handelskrig.

Annonse

– Å velge en handelskrig er helt klart feil vei å gå, til sjuende og sist er det kun deg selv du skader, sa utenriksminister Wang Yi torsdag.

I et intervju med TV-kanalen CNBC onsdag understreket USAs handelsminister Wilbur Ross at de ønsker å opprettholde et godt forhold til sine allierte. Han sa også at Trumps forslag er «gjennomtenkt».

– Vi prøver ikke å starte en handelskrig, sa Ross.

Norge avventer

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier på sin side at det ikke foreligger noen planer om å ta igjen med å innføre toll på amerikanske varer dersom Trumps tollforslag blir gjennomført.

– Norge har ikke forberedt mottiltak. Jeg mener det bør være høy terskel for å skattlegge norske forbrukere og næringsliv ved å innføre hindre for import, sier Søreide.

Selv om Norge er eksportør av aluminium viser analyser fra Utenriksdepartementet at konsekvensene for Norge ikke trenger å bli veldig store. Grunnen er at den norske eksporten til USA er begrenset. Det meste av norsk eksport går til Europa.

– Det er virkningene på disse markedene som særlig bekymrer oss, sier Søreide.

Neste artikkel

Dale: – For togsikkerheten vil jernbanepakken medføre et styrket regelverk