Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Støre: – Vi må samle rekkene

Ap-leder Jonas Gahr Støre innkaller til ekstraordinære møter i partiets sentrale organer i januar i kjølvannet av varslersakene. – Vi må samle oss, sier Støre.

Jonas Gahr Støre uttaler seg om Giske-saken til pressen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Støre opplyser til NTB at det blir kalt inn til møte i sentralstyret «rett over nyttår», og sier at han der også vil foreslå et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar. Landsstyret skal etter planen ikke samles før i mars.

Støre sier følgende om hensikten med sentralstyremøtet.

Dette er Giske-saken

Utviklingen i varslingssakene som har dukket opp mot Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske den siste tiden:

Onsdag 13. desember publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

Dagen etter fulgte VG opp med en sak om at SMS-er fra Giske til et AUF-medlem i 2011 hadde skapt intern konflikt i partiet. Det ble presisert at nestlederen ikke var anklaget for trakassering.

Fredag 15. desember stilte Ap-leder Jonas Gahr Støre opp i Politisk kvarter i NRK. Han sa da at etter det han hadde lest i avisene, måtte han avvise at Giske hadde opptrådt upassende. Han kjente seg heller ikke igjen i beskrivelsen av en intern konflikt.

Dagens Næringsliv skrev tidligere denne uken at Anniken Huitfeldt, som leder partiets kvinnenettverk, på et møte i stortingsgruppen skal ha understreket at rykter om seksuell trakassering kan bli misbrukt i interne maktkamper. Hun avviste dette og sa torsdag til NTB at hun har sagt at man skal melde fra hvis man hører om seksuell trakassering, ikke spre rykter om det.

I et opprop onsdag advarte flere profiler i Oslo Ap mot en giftig partikultur, noe flere anonyme sentralstyremedlemmer ifølge Aftenposten mente var «en svertekampanje» mot Giske og et forsøk på å «parkere» Huitfeldt og partisekretær Kjersti Stenseng.

Torsdag kom partiet med en pressemelding der Giske sier han «tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik».

Samme kveld stilte han i Dagsrevyen. Der sa nestlederen: «Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol. Jeg har ikke opptrådt på en måte som er i tråd med de verdiene jeg ønsker å opptre etter".

Torsdag kveld ble det kalt inn til et hastemøte i sentralstyret der Støre orienterte om saken.

Fredag kommenterte Støre saken overfor pressen. Han uttalte at han ikke har bedt Giske om å gå, men understreket at tilliten til Giske er svekket og at nestlederen har lite å gå på.

I løpet av fredagen uttalte flere medlemmer i partiet at de mener Giske må trekke seg fra nestledervervet.

I et intervju med Nordlys fredag ettermiddag fortalte en tidligere AUF-politiker fra Troms at Trond Giske kysset og befølte henne mot hennes vilje på 2000-tallet, da hun var 18 og 19 år gammel. Giske avviser dette og har en annen versjon av hendelsen.

Fredag kveld skriver Ap-nestleder Hadia Tajik på Facebook at hun er blitt kontaktet av flere som har varslet om Giskes oppførsel. – For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist, skriver Tajik.

Senere samme kveld, skriver Giske på Facebook at han er sykmeldt. – Presset har blitt svært vanskelig å bære. Jeg har i dag mottatt en sykemelding fra min lege, skriver han.

– Det er en alvorlig situasjon for oss. Jeg innkaller sentralstyret for å oppsummere situasjonen rundt varslene vi har mottatt og vår håndtering av dem. Jeg vil der også gi min vurdering av de valg vi bør ta, sier Støre.

Kommenterer ikke

Støre vil overfor NTB ikke kommentere opplysninger fredag kveld om nye varsler som gjelder nestleder Trond Giske.

• Les også politisk kommentator Kato Nykvists kommentar om Trond Giske: Han burde vite bedre, om ikke annet så av egeninteresse

Han understreker samtidig at partiet ikke kommenterer om og hvilke varsler de mottar av hensyn til de berørte.

– Jeg kan av hensyn til varslerne ikke kommentere enkelthendelser. Jeg understreker at alle som kontakter oss blir tatt på alvor og ivaretatt. Dette er en stor belastning for dem, og de vil bli fulgt opp på en ordentlig måte, sier Støre.

Støre vil heller ikke gi noen ny vurdering av Giskes situasjon nå og viser til at nestlederen er sykemeldt.

– Det må vi respektere. Jeg trekker dessuten ingen konklusjoner i mediene, sier Ap-lederen. Støre sier han har vært i kontakt med sin nestleder «på et personlig plan» etter at sykemeldingen ble kjent.

Annonse

På direkte spørsmål fra TV 2 lørdag vil partilederen ikke svare ja eller nei på hvorvidt han fortsatt har tillit til Giske, og viser til at nestlederen er valgt av landsmøtet.

Vi må samle oss

Sentralstyremøtet vil bli fulgt av et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar. Landsstyret er partiets øverste organ mellom landsmøtene.

– Det er behov for en felles gjennomgang av de retningslinjer som gjelder for oppførsel i politiske verv i Arbeiderpartiet og det ansvaret alle har for å sørge for at det følges, sier Støre.

– Ingen i organisasjonen er uberørt av dette, da er det riktig at vi samler oss og tar ansvar sammen. Også for å understreke de grunnleggende verdiene som gjelder for vårt politiske arbeid og de forventninger vi har til dem som engasjerer seg i politisk arbeid som ledere eller tillitsvalgte, slik at det ikke skal være noen tvil, sier Ap-lederen.

Saken rundt varslene mot Trond Giske har den siste tiden fullstendig dominert alt som sies og skrives om Arbeiderpartiet.

– Ja, dette tar oppmerksomheten bort fra politisk arbeid. Men akkurat nå er det nødvendig. Vi må ta varsler på alvor og bruke nødvendig tid til å behandle dem forsvarlig, sier Støre.

Kritikk

Støre har fått kritikk for håndteringen av varslersakene rundt Trond Giske. For en uke siden sa han at han ikke så at det forelå opplysninger om at Giske hadde opptrådt upassende. I lys av nye varsler gikk Giske selv onsdag ut og beklaget egen oppførsel. Støre sa torsdag at Giske «ikke har mye å gå på».

– Jeg merker meg kritikken. Jeg har også fått støtte for håndteringen. Det viktigste for meg er å ivareta varslerne. Uansett er det viktig at landsstyret kommer sammen og det er viktig at vi håndterer disse sakene skikkelig, sier Støre til NTB.

Neste artikkel

Lysbakken splitter grasrota i Senterpartiet