Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sterkt press på helseministeren for å gjenåpne fødeavdelingen i Kristiansund

I dag krever trolig landets nasjonalforsamling at Bent Høie sørger for nok fagfolk til å åpne fødeavdelingen i Kristiansund så fort som mulig, melder NRK.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er under sterkt press fra stortingsflertallet som vil gjenåpne fødeavdelingen i Kristiansund, mener NRKs kommentator Magnus Takvam. Foto: Berit Roald / NTB
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er under sterkt press fra stortingsflertallet som vil gjenåpne fødeavdelingen i Kristiansund, mener NRKs kommentator Magnus Takvam. Foto: Berit Roald / NTB

Torsdag kommer trolig et flertall i Stortinget til å kreve at helseminister Bent Høie skal instruere Helse Midt-Norge til å skaffe gynekologer til fødeavdelingen i Kristiansund, skriver NRK Møre og Romsdal.

Fødeavdelingen i Kristiansund ble midlertidig stengt 8. februar, og skal være stengt frem til 1. oktober. Flere mener derimot at dette vil føre til en permanent nedstenging.

Krever gjennåpning

Etter at fødetilbudet i nordmørsbyen ble stengt har diskusjonen nådd Stortinget. Ifølge NRKs kommentator Magnus Takvam står helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) låst mellom Helse Møre og Romsdal og stortingsflertallet.

– Helseministerens handlingsrom er begrenset siden mangelen på tilgang av gynekologer ikke er endret. Samtidig er det fagsjefen på fødeavdelingen i Kristiansund, som har vurdert at fødetilbudet i Kristiansund ikke er forsvarlig. Det kan ikke helseministeren overprøve, sier Takvam til statskanalen.

Annonse

I spissen for innstillinga står stortingspolitikerne Kjersti Toppe (Sp) Ingvild Kjerkol (Ap) og Sylvi Listhaug (Frp). Partiene krever fortgang i å få gjenåpnet fødeavdelingen i Nordmørsbyen, som ble stengt for fødende i forrige uke.

To forslag stemt frem i komiteen

Helse- og omsorgskomiteen har allerede avgitt sin innstilling i saken. I komiteen ble det flertall for disse to forslaget:

"Stortinget ber regjeringen instruere Helse Midt-Norge RHF om å sikre fortsatt drift av fødeavdelingen i Kristiansund i tråd med Stortingets vedtak nr. 574 (2019–2020)".

"Stortinget ber regjeringen snarest sørge for at Helse Møre og Romsdal HF tilføres de nødvendige faglige og økonomiske ressursene til å sikre forsvarlig drift av fødeavdelingen i Kristiansund, og informere Stortinget på egnet måte".

Det er derfor grunn til å tro at også flertallet vil stemme for disse forslagene i Stortinget.

Neste artikkel

Helt alene med den aller tyngste børa