Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Statens naturoppsyn jakter ulv med helikopter i Finnmark

Mannskap fra Statens naturoppsyn var søndag ettermiddag ute i helikopter for å prøve å felle ulven som har tatt sau og reinsdyr i Finnmark.

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB SCANPIX
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB SCANPIX

OPPDATERING: Ulven ble felt ved 15-tiden søndag

Rundt 20 sauer og opptil 30 reinsdyr er drept av ulv eller har blitt avlivet som følge av ulveskader i Kautokeino og Karasjok de siste ukene, bekrefter Statens naturoppsyn (SNO) overfor Nationen.

– Nå har det kommet snø, og dermed er det mulig å spore ulven. Det ble meldt om spor i går, og det er iverksatt et ekstraordinært fellingsforsøk. De har vært ute og flydd med helikopter i dag, sier regionalt rovviltansvarlig for SNO i Finnmark, Magne Aasheim.

Da Nationen snakket med Aasheim straks etter klokken 14 søndag, var mannskap fra SNO etter hva han kjente til fortsatt ute og jaktet ulven i helikopteret.

Annonse

Mandag ble det gitt tillatelse til å felle én ulv i Kautokeino og Karasjok. Ulven det er snakk om, kommer sannsynligvis fra Finland. Det er samlet inn avføring fra ulven, som skal analyseres for DNA, men svaret på disse prøvene er ikke kommet tilbake, forklarer Aasheim.

Området hvor det nå jaktes ulv, har stor gjennomgangstrafikk av rein som er på vei fra høstbeite til vinterbeite. Christer Michaelsen ved miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Finnmark anslo overfor Nationen tidligere denne uka at titusenvis av rein som skal på vinterbeite, passerer gjennom området hvor ulven oppholder seg.

– Det er et stort skadepotensial i området og veldig mye rein. Det beste hadde vært om ulven gikk tilbake til Finland, sier Aasheim.

Hvis søndagens forsøk på å skyte ulven ikke lykkes, vil SNO ha videre dialog med Miljødirektoratet om muligheten for fortsatt jakt. SNO er underlagt Miljødirektoratet, og omtales gjerne som direktoratets operative feltorgan.

Forrige gang en ulv ble felt på skadefelling i Finnmark var i 2005, da en innvandret finsk-russisk hann på 45,5 kilo ble skutt i Sør-Varanger. I Sør-Varanger har det også vært ulveskader på beitedyr i 2014 og 2015.

Neste artikkel

Anbefaler ikke ekstra uttak av rein på Hardangervidda