Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Smitten opp over 50 prosent på én uke – Nakstad slår alarm

Koronasmitten i Norge har økt med 53 prosent på bare én uke. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad frykter nå en fjerde smittebølge før skolestart.

Smitten med covid-19 er kraftig økende i Norge. Bildet viser en testpakke på Ullevål sykehus i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Smitten med covid-19 er kraftig økende i Norge. Bildet viser en testpakke på Ullevål sykehus i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I forrige uke ble det meldt om totalt 2.187 nye smittede i Norge, en økning på 53,2 prosent fra 1.428 smittede uka i forveien, viser en sammenstilling av nasjonale smittetall som NTB har gjort.

NTB har tatt utgangspunkt i tallene som meldes fra registeret MSIS like etter midnatt hver dag.

I Oslo viser kommunale tall at smitten har økt med 86,8 prosent til 282 smittede i forrige uke, opp fra 151 uka i forveien.

Frykter fjerde bølge

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad ser med bekymring på utviklingen.

– Det mest bekymringsfulle ved at veldig mange kommuner nå har stigende smittetrend, er at man ikke skal klare å slå ned utbruddene før skolestart, skriver han i en SMS til NTB.

– Da kan vi gå inn i en fjerde smittebølge med deltavirus før vi er i mål med vaksinasjonsprogrammet. Det kan i så fall gi betydelig økt smitte blant uvaksinerte, og ny stigning i alvorlige sykdomstilfeller og innleggelser, advarer han.

Annonse

Nakstad understreker at det er stor usikkerhet om utviklingen videre.

– Heldigvis vil veldig mange bli vaksinert de neste ukene. Det vil gjøre det lettere å beholde kontrollen i noen uker til.

Deltavarianten har overtatt

Den kraftige smitteøkningen kommer i kjølvannet av at deltavarianten er blitt dominerende i Norge.

Folkehelseinstituttet (FHI) fastslår i sin siste risikovurdering at deltavarianten har større spredningsevne enn alfavarianten, som dominerte fram til sommeren. Deltavarianten er mer smittsom enn alfa og smitter også i større grad vaksinerte og personer som har hatt covid-19 tidligere.

Vaksinering ser likevel ut til å beskytte godt mot sykehusinnleggelse og død.

Ifølge risikovurderingen er det middels sannsynlig med en økende epidemi i august og september, med 2.000–3.000 smittetilfeller per uke.

Deltavarianten har også utløst en kraftig smitteøkning i mange andre land.

Neste artikkel

Fullstendig korona-kaos