– Målet er å forhindre fremtidig matmangel og bevare landbruksnæringen i utsatte områder, sier forsker Åsgeir Almås ved NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
For klimaendringer kan potensielt ha flere negative effekter på matjord. Flere internasjonale forskningsprosjekter skal nå finne løsninger for å motvirke de negative effektene.
Vil «lære opp» jorda
Blant annet skal de se på hvordan mikrobene i jordsmonn kan «læres opp» til å tilpasse seg klimaendringer.
– Lufttemperatur og nedbør påvirker når avlinger blir modne og eventuelt når de kan høstes, sier Almås.
– Varmere klima kan medføre tørke i enkelte områder hvilket igjen vil øke behovet for kunstig vanning. Dersom det er vann tilgjengelig da, noe som ikke er garantert.
Han forklarer videre at forringelse av jordsmonn vil skje i form av jorderosjon, ørkenspredning, økt saltinnhold og tap av torvjord.
– Alle disse effektene vil være med på å påvirke den globale matforsyningen.
Mer salt
Som et eksempel viser han til økt saltinnhold. Der kystnære strøk i dag ofte er produktive jordbruksområder, kan det endre seg med økende havnivåer. Det vil medføre mer salt og potensiell skade på avlingene.
– Økende saltmengder stresser jordas mikrober og skader jordsmonnets helse. Dette vil til slutt resultere i redusert matproduksjon – noe som betyr at mat kan bli knappere, prisene kan stige, og at det kan bli en økt avhengighet av å importere mat med større karbonavtrykk.
Resultatene fra forskningen skal hjelpe bøndene med å håndtere økende mengder saltvannsforurensning.