Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Setter kroken på døra i protest mot Matmerk

Norske slakterier skal nå rydde opp, slik at alt kjøtt merket Nyt Norge skal være ha kvalitetsstempelet KSL. Kjøttbonden Hans Ulvedal krever erstatning for rotet.

Aktørene i landbruket og matindustrien vil ikke betale tilbake penger til Hans Ulvedal og andre bønder som ikke har etablert kvalitetssystemet KSL. Foto: Bengt Flaten, Fjordingen

– Første september setter jeg kroken på døra, og jeg gjør det i protest, sier Hans Ulvedal på telefon fra hjemgården i Stryn.

Ti minutter før Nationen ringer, har han vært i postkassen og hentet et brev fra Norges Bondelag. Der får han bekreftet at han ikke lenger en medlem av organisasjonen.

I 2016 opplevde han å bli trukket 6000 kroner i slakteoppgjøret etter å ha levert storfekjøtt til slakteriet Norfjord Kjøtt i hjemkommunen.

Han ble trukket tre kroner kiloen fordi han ikke har etablert landbrukets internkontrollsystem KSL.

Grunnen til at bønder uten KSL blir trukket, er at kjøttet gir slakteriene merutgifter, fordi det ikke skal benyttes til varer med kvalitetsmerket Nyt Norge.

Nordfjord Kjøtt behandlet imidlertid Ulvedals kjøtt på samme måte som KLS-kjøtt. Så ble det solgt til full pris i butikken, og merket Nyt Norge.

Gevinsten gikk dermed til slakteriet.

Ny kvalitetssikring

KSL er det interne kvalitetssystemet i landbruket som sikrer at driften er i tråd med norske lover.

KSL er anerkjent av Mattilsynet og Arbeidstilsynet som nasjonal bransjestandard.

Dette er et krav for at produkter kan merkes med Nyt Norge-symbolet.

Alle slakterier skal nå ha to varestrømmer. En for KSL-kjøtt og en for annet kjøtt.

Bøndene som leverer annet kjøtt skal finansiere ordningen, ved at det blir trukket fem kroner kiloen i slakteoppgjøret.

Kilde: Matmerk

Etter alt å dømme har det samme skjedd i flere slakterier tilknyttet både Nortura og Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund (KLF).

Millioner fra bonden

88 prosent av norske bønder har etablert KSL, og andelen av det totale volumet kjøtt som ikke er KSL-sertifisert lå i 2016 så lavt som rundt 0,3 prosent. Det tilsvarte da likevel mellom 800 og 900 tonn kjøtt som ankom slakterier fra gårdsbruk uten KSL.

Det kan ha betydd en årlig fortjeneste for slakteriene som har trukket produsentene på mellom 2,4 og 2,7 millioner kroner.

Nationens sak høsten 2016 vakte oppmerksomhet, og avdekket full forvirring rundt hvordan Nyt Norge-varer ble produsert.

Denne uka signerte Matmerk, Nortura og KLF en avtale om at det fra 1. april skal være to separate varestrømmer for kjøtt ved alle slakterier som produserer Nyt Norge-produkter. Forbrukeren skal dermed være helt sikker på at Nyt Norge-kjøtt er produsert på en gård med KSL.

• Les også: Nordfjord Kjøtt mener det blir mye mer tungvint etter opprydningen i KSL-rotet

Krever erstatning

«Hva består oppryddingen i?»

Annonse

Ulvestad er derimot ikke ferdig med saken. Han krever erstatning for pengene han er trukket for, i tillegg til de psykiske belastningene han mener rotet har medført for ham.

– Du er ikke fornøyd med at det er ryddet opp?

– Hva består oppryddingen i? At alle slakteriene har fått alle disse millionene av Matmerk? spør han.

Ulvedal sier Matmerk burde ha kontrollert slakterienes praksis, og at stiftelsen dermed står ansvarlig for trekkene som blitt til gevinst for slakteriene.

– Jeg har spurt Matmerk om hvor mange som er blitt trukket for KSL, og det fikk jeg ikke vite. Det må være fordi de er redd for massesøksmål, sier han.

Ulvedal sier at han også føler seg dolket i ryggen av Norges Bondelag, som sitter i Matmerks styre og som han mener har bidratt til å tie i hjel saken.

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes sier på sin side at han er fornøyd med opprydningen som Matmerk og slakterisektoren presenterte tirsdag, og at han ikke vil bidra til at bønder uten KSL får erstattet det de er trukket.

Mener seg svindlet

Han er mildere stilt overfor Nordfjord Kjøtt, som hele tiden har vært åpne om at alt kjøtt går til samme produksjon.

– Jeg setter pris på at de har vært ærlige, sier han.

I september sender han altså dyra til slakt for siste gang.

– Jeg gjør det på grunn av svindelen jeg, og mange av mine yrkesbrødre og -søstre, har vært utsatt for. Jeg skal ha et stengt gård-arrangement der jeg inviterer Nina Sundqvist og hele styret i Matmerk, sier han.

Les Matmerk, Bondelaget, Nortura, KLF og Nordfjord kjøtts svar på kritikken her.

Neste artikkel

Nortura og Fatland åpnet året med leveringsproblemer: – Helt unødvendig