Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Se video: Forvirret bever(?) på gåtur langs veien

Bjørn Bentzen fanget nylig en noe forvirret bever på video og delte den på Facebook. Der begynte flere å spekulere i om det faktisk er en bever.

Bjørn Bentzen tok video av en bever på Minnesund.
Bjørn Bentzen tok video av en bever på Minnesund.

– Det er en bever, skriver flere i kommentarfeltet på Facebook.

– Dette er ikke en bever, skriver andre og forslår at det heller er en beverrotte eller bisamrotte som vises på filmen som Bjørn Bentzen fra Minnesund delte i Facebook-gruppa Venner av norsk landbruk nylig.

På filmen vises det som en får tro faktisk er en bever som vandrer langs veien, og virker noe forvirret og usikker på hvordan han skal komme seg tilbake til vassdraget.

– Jeg har kun sett den i vannet, aldri på land som nå, sier Bentzen.

Beveren har halen som et kjennemerke, den er flat og kan ligne en åre i form. Det har også beveren som Bentzen har filmet, men enkelte på Facebook mener halen likevel er for liten til å være en bever.

Se videoen til Bjørn Bentzen under:

Europeisk bever er kan ha kroppslengde inntil 90 cm og halelengde inntil 30 cm. Vekta er vanligvis 15–20 kg. Beveren er også spesielt kjent for måten den bygger på. Gnageren er flink til å felle trær og kan bruke greiner og trestokker til å bygge demninger og hytter.

Annonse

På 1800-tallet ble beveren nesten utryddet i Europa og Asia på grunn av jakt. Ifølge Store Norske Leksikon var det så lite som 100 dyr igjen i Norge på et tidspunkt, men bestanden har nå tatt seg opp igjen.

Når det gjelder de andre forslagene så er bisam en gnager i hamsterfamilien. I likhet med beveren lever den i elver og vann. Arten kommer fra Nord-Amerika, men har blitt satt ut og finnes også i store deler av Europa. Tidlig på 1900-tallet ble det satt ut mange i Finland og Russland, disse har senere kommet over også til Norge og Sverige. Men det er hovedsak i Finnmark bisam er å finne i Norge.

Det ble også foreslått beverrotte, som også kalles nutria eller sumpbever. Det er en gnager i familien piggrotter. Arten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men har blitt innført i Europa for oppdrett. På land skal beverrotta være treg, og flykter til vannet så fort den opplever fare.

Det er sjelden det har blitt observert beverrotter i det fri i Norge, men det har skjedd. Se videoen og bedøm selv!

Bever. Foto: Per Halarld Olsen / NTNU
Bever. Foto: Per Halarld Olsen / NTNU
Bisamrotte. Foto: Sven Schillinger / Mostphotos
Bisamrotte. Foto: Sven Schillinger / Mostphotos
Sumpbever, beverrotte eller nutria. Foto: Sven Haling, Biofoto / SCANPIX DANMARK
Sumpbever, beverrotte eller nutria. Foto: Sven Haling, Biofoto / SCANPIX DANMARK

Neste artikkel

Tilbakeblikk: Gårdsdammen – fra utskjelt til artsrik oase