Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Rent toryflertall og brexit i sikte: – Tror folk er genuint lei

Boris Johnson har sikret seg soleklart flertall i det britiske Parlamentet, og brexit-målstreken er nærmere enn noen gang, men mye gjenstår før han kan krysse.

Boris Johnson sikret Det konservative partis fjerde valgseier på rad, og ble med det historisk fredag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
Boris Johnson sikret Det konservative partis fjerde valgseier på rad, og ble med det historisk fredag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

– Dette er ikke slutten, og ikke begynnelsen på slutten. Dette er kanskje bare starten på begynnelsen av slutten, sier Per Edgar Kokkvold, Storbritannia-kjenner og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund til NTB tidlig fredag morgen.

Stemmene i Storbritannia telles fortsatt, men de foreløpige resultatene viser at De konservative har sikret et rent flertall, når det gjenstår å telle opp stemmene fra 41 valgkretser.

Labour gjør på sin side et svært dårlig valg. Så dårlig at Labour-leder Jeremy Corbyn har varslet sin avgang.

– Det er kanskje det som har overrasket meg mest. At mange av dem som var uenige nå likevel har stemt konservativt og for brexit, sier Kokkvold.

– Jeg tror man er genuint lei. Det er en lærepenge også for Labour.

Skilsmisse innen året er omme

Med Parlamentet i sin hule hånd kan Johnson nå få igjennom den omdiskuterte skilsmisseavtalen med EU innen året er omme, mener Kokkvold.

Annonse

Deretter venter en overgangsperiode som vil vare til 31. desember 2020.

– Men det er store muligheter for at han må be om en ny utsettelse.

Også i Brussel mener Kokkvold at tonen etter 3,5 år med Brexit-kaos er en annen.

– Dette har jo kostet Brussel også, og det er stadig større utålmodighet der. De viser en helt annen vilje for å få dette unna. Men det blir likevel vanskelig å tenke at Johnson skal klare dette i løpet av 2020.

Historisk seier

Dagens valgseier for Det konservative parti er den fjerde på rad, og omtales av Kokkvold som helt unik.

– I 2020 har de hatt makten i 10 år. Det er en prestasjon av dem å vinne nå, etter en periode med så mye kaos. Det er opplagt at velgerne har gitt Parlamentet og Labour skylden.

Neste artikkel

Noah krev konsekvensar etter geitegard-avsløring