Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Rekordvarm februar i fem fylker

I alt fem fylker satte varmerekord i februar – Aust-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Oppland. I Rogaland har vårronna allerede startet.

Det ble rekordtidlig start på vårronna på Bru Gard AS i Jæren i Rogaland. Her er Laurits Stokkeland (bak) og Leif Sigve Stokkeland i gang med å så gulrotfrø. Foto: Privat
Det ble rekordtidlig start på vårronna på Bru Gard AS i Jæren i Rogaland. Her er Laurits Stokkeland (bak) og Leif Sigve Stokkeland i gang med å så gulrotfrø. Foto: Privat

Månedstemperaturen for hele landet lå 3,5 grader over normalen. Måneden er blant de 15 til 20 varmeste i en serie som går tilbake til år 1900, melder Meteorologisk institutt i sin oppsummering for februar.

Relativt varmest var det på Østlandet, Sørlandet, og i fjellet i Sør-Norge, med 5 til 6 grader over normalen. Et par målestasjoner i Troms og Finnmark lå nær normalen.

Den nye fylkesrekorden for Aust-Agder ble satt i Landvik i Grimstad 26. februar og lyder på 18,7 grader.

Rekordtidlig vårronn

I Rogaland er den nye rekorden 14,2 grader, i Hordaland 15,7, i Sogn og Fjordane 15,5 og i Oppland 13,3 grader.

Asbjørn og Laurits Stokkeland fra Jæren i Rogaland sådde årets første gulrøtter 15. februar. Det er rekordtidlig vårronn - forrige rekord var 20. februar.

– Vi har sådd i februar før også, men aldri før den 20., sier Laurits Stokkeland til Nationen.

Han sier at de får se hvordan det går. Den største utfordringen er om det blir mye vind og plasten blåser av gårde, men Stokkeland sier at det ser lovende ut til nå.

Annonse

– Vi har hatt flere dager med 8 til 10 grader og sol.

Varmerekorder for fall

Klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt er ikke i tvil om at norske varmerekorder står for fall i et mye raskere tempo enn tidligere.

– Kombinasjonen mellom varmt vær og klimaendringer vil føre til at varmerekorder vil blir slått hyppigere i framtida, sier han til NRK.

Klimaforsker Bjørn Samset i Cicero sier at tidligere vår kan få alvorlige konsekvenser for landbruket.

– I utgangspunktet kan det oppleves positivt for bøndene fordi det gir lengre vekstsesong. Men tidlig pollensesong, som avbrytes av en kuldeperiode, kan skape problemer for blant annet frukt, bær og insekter, sier han.

Klimaforskeren sier man klarer noen ekstremår innimellom, men det blir trøbbel når rekordene står i kø.

Mer nedbør

Månedsnedbøren var 150 prosent av normalen. Noen stasjoner i Nordland og Troms fikk om lag tre ganger av den normale nedbøren. Et par stasjoner nord på Østlandet og i Trøndelag fikk under 50 prosent av normalen.

Fakta

Temperaturen i februar

Snittemperaturer i Norge i februar – tre varmeste og tre kaldeste:

De varmeste stasjonene var:

Svelgen II (Bremanger, Sogn og Fjordane) 5,5 °C (ingen normal ennå)

Svinøy fyr (Herøy, Møre og Romsdal) og Ålesund IV (Møre og Romsdal) 5,4 °C (henholdsvis 2,7 °C og 3,6 °C over normalen)

Bergen – Florida (Hordaland), Kråkenes (Vågsøy, Sogn og Fjordane) og Ytterøyane fyr (Flora, Sogn og Fjordane) 5,3 °C (hhv. 3,8 °C, 2,8 °C og 3,0 °C over normalen)

De kaldeste stasjonene var:

Karasjok – Markannjarga (Finnmark) -15,8 °C (0,3 °C under normalen)

Cuovddatmohkki (Karasjok, Finnmark) -14,0 °C (0,4 °C over normalen)

Kautokeino (Finnmark) -13,9 °C (0,9 °C over normalen)

Neste artikkel

Tar tilbake 70 mål golfbane til jordbruksareal