Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Rekordmange nordmenn satser på vedfyring

Økte strømpriser og ønske om bedre beredskap gir rekordsalg av vedovner. Ifølge en ny undersøkelse har 340.000 norske boliger fått ny vedovn de siste to årene.

Økte strømpriser og ønske om bedre beredskap gir rekordsalg av vedovner. Foto: K.Samurkas/Shutterstock.com
Økte strømpriser og ønske om bedre beredskap gir rekordsalg av vedovner. Foto: K.Samurkas/Shutterstock.com

– En av fem nordmenn har vedfyring som hovedoppvarmingskilde. I perioder med høye strømpriser og kalde temperaturer fyrer halvparten av den norske befolkningen daglig med ved, sier daglig leder i bransjeforeningen Norsk Varme, Brede Børud, til Nationen.

I en ny undersøkelse som Norstat har gjort på vegne av Norsk Varme, kommer det også fram at ni av ti nordmenn som har et ildsted bruker det. 74 prosent av alle norske hjem har et ildsted.

– To år med pandemi har ført til at mange nordmenn har pusset opp hjemme, og mange har valgt blant annet å investere i nytt ildsted, sier Børud.

Fakta

Vedfyring i Norge

* Ifølge en ny Norstat-undersøkelse gjort på vegne av bransjeforeningen Norsk Varme, fyrer halvparten av befolkningen daglig med ved i kuldeperioder og fire av fem fyrer minst én gang i uken.

* Ni av ti nordmenn som har et ildsted bruker det. 74 prosent av alle norske hjem har et ildsted.

* 340.000 boliger har fått ny vedovn de siste to årene.

* 700.000 nordmenn bor i et hjem med et ildsted som er eldre enn 25 år – og som bør byttes ut. Snaut halvparten av vedovnene som finnes i norske hjem er av den gamle forurensende sorten.

* En av fem nordmenn har vedfyring som hovedoppvarmingskilde.

KILDER: NORSK VARME OG NORSTAT

340.000 boliger med ny vedovn

Økte strømpriser og bedre beredskap i krisetider er også årsaker til rekordstor etterspørsel og salg av nye ildsteder siste året. Salget av brukte vedovner er også økende.

– Det er flere grunner til at folk vil fyre mer med ved. Oppvarmingskostnadene er en årsak. Like viktig er all bekymringen knyttet til trygg strømforsyning og sprengte nett, sier Børud og utdyper:

– Farten på elektrifiseringen av samfunnet er isolert sett positiv, men er ikke bærekraftig om ikke alternativene til strøm tvinger seg fram. Den enkleste måten å bidra til mindre belastning på strømnettet og strømproduksjonen er å produsere energien selv i eget hus.

– Vedfyring eksisterer ikke bare for oppvarming og kosens skyld, det er også et viktig beredskapstiltak i Norge, sier daglig leder i Norsk Varme, Brede Børud. Foto: Norsk Varme
– Vedfyring eksisterer ikke bare for oppvarming og kosens skyld, det er også et viktig beredskapstiltak i Norge, sier daglig leder i Norsk Varme, Brede Børud. Foto: Norsk Varme

Ifølge den nye undersøkelsen til Norsk Varme, som er bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner, har hele 340.000 boliger fått ny vedovn de siste to årene. Samme undersøkelse viser også at rundt 700.000 nordmenn bor i et hjem med et ildsted som bør byttes ut.

Nordmenn er ikke kun glade i å fyre inne; 30 prosent har også bålpanne for utendørs fyring. Bålpannen brukes når vi skal kose oss ute, for å lage mat eller når vi har besøk.

– Vedfyring eksisterer ikke bare for oppvarming og kosens skyld, det er også et viktig beredskapstiltak i Norge.

Børud viser til at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) peker på vedfyring som en av de mest nødvendige oppvarmingsmulighetene.

Annonse

– Viktig beredskapstiltak

Norge er nemlig avhengig av vedfyring for at strømnettet ikke skal bryte sammen på de kaldeste dagene. De aller fleste varmepumpene som er i bruk i Norge takler ikke sprengkulden, og gir liten effekt allerede ved 8–10 minusgrader.

– Hvis strømmen går, er det også kun vedfyring som kan holde oss varme over flere dager.

I perioder med høye strømpriser og kalde temperaturer fyrer halvparten av den norske befolkningen daglig med ved. Foto: Stocksnaplo
I perioder med høye strømpriser og kalde temperaturer fyrer halvparten av den norske befolkningen daglig med ved. Foto: Stocksnaplo

Ifølge Børud opplever alle vedovnsprodusenter et veldig bra salg av ovner og peiser også denne høsten. Bransjen forventer også en stor salgsvekst av vedovner i 2023.

– Det gjelder alt fra peisinnsatser, konveksjonsovner, støpejernsovner og klebersteinsovner. Jeg jobber selv med produksjon av massive klebersteinsovner, og vi opplever en meget stor etterspørsel, sier han.

– Er det lang ventetid på levering av vedovner og peiser denne høsten og vinteren?

– Det er noe lengre leveringstid enn normalt. Leveringstidene varierer litt fra leverandør til leverandør – og fra produkt til produkt hos den enkelte leverandør. Slik det ser ut, så er det ikke utsikter for at leveringstidene blir mye lavere med det første. For de som går med tanker om å investere i et nytt ildsted, anbefaler jeg ikke å vente med å bestille.

700.000 vedovner fra før 1998

Ifølge undersøkelsen til Norsk Varme denne høsten er det cirka 700.000 nordmenn som bor i et hjem med et ildsted som bør byttes ut. Dette gjelder ovner som ikke er rentbrennende.

– Ovner som er produsert før 1998 er ikke rentbrennende. De nye ovnene slipper ut nær 90 prosent mindre partikler enn de gamle – og gir dobbelt så mye varme per kubbe, sier Børud.

Han opplyser at snaut halvparten av vedovnene som finnes i norske hjem er av den gamle forurensende sorten.

– Disse vedovnene brenner langt dårligere enn de nye vedovnene. De nye ovnene gir mer energi per kubbe, noe som gjør at du trenger mindre ved når du fyrer.

Ordet «peis» har nesten 76.000 søk på Finn.no i september i år. Det er en dobling fra samme periode for ett år siden. Børud peker på at ved kjøp av brukt vedovn er det viktig å være sikker på at ildstedet er i orden.

– Det er også viktig at det er et rentbrennende ildsted som det er lov å montere i hjemmet. Kjøperen bør også vurdere om det er den eksakte ovnsmodellen som vil passe inn og tilfredsstille det behovet vedkommende har for et ildsted i hjemmet sitt.

Neste artikkel

Vil ha vurdering om strømkabler til utlandet er i samfunnets interesse