Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Rekordhøye priser på hvete

Prisen på alle kornsorter har økt den siste måneden, men prisøkningen på hvete er spesielt høy, melder FNs organisasjon for mat og landbruk.

Food and Agricultural Organization rapporterer om rekordhøye priser på hvete globalt. Foto: Frank May / NTB
Food and Agricultural Organization rapporterer om rekordhøye priser på hvete globalt. Foto: Frank May / NTB

Hvete er kornsorten som har hatt aller størst prisvekst globalt den siste måneden.

Det viser en fersk rapport om kornforsyning og etterspørsel fra FAO, FNs organisasjon for mat og landbruk.

"Blant de store kornblandingene vil hvete være i fokus de neste ukene, ettersom etterspørselen må testes mot raskt stigende priser," sier FAOs seniorøkonom Abdolreza Abbassian i en uttalelse.

Fra august til september har prisen på hvete økt med nesten fire prosent. Sammenlignet med samme tidspunkt i fjor, er prisen på hvete nå 41 prosent høyere.

Annonse

Årsakene til prisstigningen er at det er høy etterspørsel globalt samtidig som det er utfordringer med eksport.

Prisvekst på alle kornsorter

Samlet sett har prisen på alle kornsorter økt med to prosent den siste måneden. Prisen på mais har holdt seg stabil med en økning på 0.3 prosent, mens byggprisene har økt med 2,6 prosent, ifølge FAO.

Den Roma-baserte mat- og jordbruksorganisasjonen anslår at det vil bli produsert 2800 millioner tonn korn globalt i 2021, men sier at dette ikke vil dekke det forventede forbruket.

Matprisindeksen til FAO tar utgangspunkt i internasjonale priser på de mest kjøpte varene globalt. I august viste indeksen at prisen på mat var på sitt høyeste siden 2011.

Neste artikkel

Meny gir penger tilbake til angusbøndene