Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Regjeringen mener Russland står bak datainnbruddet på Stortinget

Regjeringen mener at Russland står bak datainnbruddet i epostsystemene på Stortinget. – En alvorlig hendelse, sier utenriksministeren.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) gir Russland skylden for datainnbruddet på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) gir Russland skylden for datainnbruddet på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Basert på det informasjonsgrunnlaget regjeringen besitter, er det vår vurdering at Russland står bak denne aktiviteten, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tirsdag ettermiddag.

Stortinget varslet om datainnbruddet 24. august.

– Dette er en alvorlig hendelse som rammer vår viktigste demokratiske institusjon, sier Søreide.

Hun opplyser at sikkerhets- og etterretningstjenestene samarbeider tett om den nasjonale håndteringen av hendelsen.

– Vår økende bruk av digitale løsninger gjør at truslene mot oss også flytter over på digitale flater, sier hun.

Duma-politiker avviser

Lederen for den internasjonale komiteen i den russiske dumaen, Konstantin Kosatsjev, mener Norge ikke har bevis for anklagene om russisk dataangrep.

I en uttalelse til nyhetsbyrået Tass avviser Kosatsjev anklagene.

– Som vanlig kommer anklagene uten at de bryr seg om bevis eller noen diskusjon med Russland på ekspertnivå, sier Kosatsjev.

Politiets sikkerhetstjeneste opplyser at deres etterforskning går uavhengig av regjeringens anklage om at Russland står bak dataangrepet mot Stortinget.

PST ønsker ikke å peke på Russland i den nåværende fasen av etterforskningen, opplyser kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken.

Private opplysninger

Tidligere har det kommet fram at hackerne bak angrepet kan ha fått tilgang til private opplysninger om flere stortingsrepresentanter. Men foreløpige analyser har ikke avdekket at gradert informasjon er på avveie.

– Vi har sammen med de rammede arbeidet med å skaffe oss oversikt over hva som ligger i epostkontoene, og danne oss et best mulig bilde av hva som potensielt kan være på avveie, sa stortingsdirektør Marianne Andreassen til NTB i forrige uke.

– Den største trusselen

De norske etterretningstjenestene har gjentatte ganger pekt på Russland i sine trusselvurderinger, hvor de har advart mot økt etterretningstrykk fra fremmede stater.

– Utenlandske etterretningstjenester vil i 2020 rette sin aktivitet mot blant annet norske myndigheter, næringsliv, forsvar og beredskap, og norske forskningsmiljøer. Russisk, kinesisk og iransk etterretningsvirksomhet utgjør den største trusselen, heter det i Nasjonal trusselvurdering for 2020.

Neste artikkel

Politiet avfyrte skudd mens bønder demonstrerte i Nederland – gutt (16) arrestert