Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Regjeringen avlyser anbud for togstrekninger på Østlandet

Regjeringen varsler at anbudskonkurransene for togstrekninger på Østlandet blir avlyst. Det åpner for at Vy kan få strekningene uten konkurranse.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) har bedt Jernbanedirektoratet avlyse anbudskonkurransen for togstrekninger på Østlandet. Foto: Heiko Junge / NTB
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) har bedt Jernbanedirektoratet avlyse anbudskonkurransen for togstrekninger på Østlandet. Foto: Heiko Junge / NTB

Regjeringen varslet fredag Jernbanedirektoratet om at anbudskonkurransen skal avlyses. Det har vært kjent at regjeringen ønsket å gjøre dette og heller gi strekningene til Vy, tidligere NSB.

– Regjeringen ønsker en bedre jernbane for alle, og har som mål å gi passasjerene et bedre togtilbud slik at flere velger å reise miljøvennlig med jernbanen. Vi mener tydelig statlig styring vil være best for å utnytte den begrensede kapasiteten på jernbanen i hovedstadsområdet, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Direktetildeling

Direktoratet har fått beskjed om å starte arbeidet med direktetildeling av strekningene.

– Regjeringen er også opptatt av at togtilbudet på Østlandet skal drives effektivt, det vil være en sentral del av forhandlinger om direktekjøp, sier samferdselsministeren.

Mens resten av togstrekningene i Norge er konkurranseansatt, vil dette dermed ikke skje på Østlandet. Planen var en anbudskonkurranse i to deler om Vys strekninger.

Annonse

– Regjeringen har i Hurdalsplattformen slått fast at videre konkurranse om persontrafikken på jernbanen skal stanses. Det er en viktig sak for dagens regjering å sikre nasjonal kontroll over togtilbudet. På Stortinget er det et klart flertall av partiene som støtter dette, sier Nygård.

Milliarder

Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen reagerer på nyheten.

– Avlysningen av anbudet for togtrafikken på Østlandet går først og fremst ut over pendlerne. De går glipp av et bedre tilbud og har allerede ventet i mange år, sier han.

– Dette anbudet gjelder lokaltogene og Østfoldbanen. Det er de passasjerene som har ventet lengst på bedring. Her setter regjeringen ideologi foran pendlernes behov, sier Elvestuen.

Venstre-politikeren omtaler direktetildeling som veldig dyrt, og sier at pengene heller kunne ha blitt brukt på å bedre tilbudet.

– Anbud i togtrafikken ville gitt en gevinst på 12,5 milliarder kroner over en tiårsperiode, har samferdselsdepartementet regnet ut, sier han.

Neste artikkel

Ny nedtur for regjeringspartiene i ny meningsmåling